На 18 май 1804 г. Наполеон е обявен за император
Секция: История
18 Май 2019 06:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 18 май 1804 г. Наполеон е обявен за император

/КРОСС/ На 18 май 1804 г. Наполеон Бонапарт официално е обявен за император на Франция. Пътят към трона минава през успешна военна кариера след началото на Френската революция през 1789 г., постепенно навлизане в политическите среди и издигане до висшите ешелони на властта след края на якобинския период от началото на 90-те години на XVIII век.

Наполеон на практика има важна роля в управлението на Франция от времето на Директорията (1795-1799), когато ръководи военни кампании в Италия, Малта, Египет и Европа, но поема еднолично властта едва след преврата от 18 брюмер (9 ноември) 1799 г., когато тя е заменена от Консулство. Консулите са трима, като Наполеон е обявен за първи.

От времето на Консулството датират и реформите, които постепенно променят френското общество и държавата. Наполеон централизира администрацията на департаментите, образователната и данъчната система, налага нови граждански, наказателен и търговски кодекс, известни събирателно като Наполеонов.

Някои от постановките в тях са валидни и до днес. От обявяването на Наполеон за император до коронацията му минават повече от шест месеца.

Тя се провежда на 2 декември в катедралата "Нотр Дам" в Париж. Имперските му регалии са благословени от католическата църква, с която той сключва конкордат още през 1801 г., а Наполеон е коронясан лично от папа Пий VII.