Красотата на Родопите: кои природни феномени трябва да посетите?
Секция: Туризъм
18 Май 2019 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красотата на Родопите: кои природни феномени трябва да посетите?

/КРОСС/ Планирате разходка до Родопите? Не сте сигурни къде да се отбиете и кои забележителности да посетите? Ето списък със спиращите дъха природни феномени, с които Родопите разполагат.

• Пещера "Дяволското гърло"

• Ягодинска пещера

• Пещера "Ухловица"

• Дяволската еко-пътека

• Дяволският мост

• Чудните мостове

• Панорамна площадка "Орлово око"(1500м)

• Панорамна площадка "Вълчи камък"(1630м)

Всяка пещера е красива и интересна сама по себе си и си заслужава да бъде посетена, също както и другите изброени по-горе природни забележителности. Но ако искате да се насладите от високо на цялата красота и масивност, която Родопите ви представят и обичате разходките в природата, то непременно се изкачете двата върха "Орлово око" и "Вълчи камък".

И към двете точки може да стигнате с местните офроуд джипове, управлявани от хора, живеещи в областта. Освен че ще ви прекарат през приказни кътчета, изкачвайки върховете, те ще ви разкажат за местните обичаи, начина на живот на хората и животните, обитаващи района, както и много интересни и забавни техни истории.

Гледката и от двата върха е нещо, което не може да се опише, а трябва да се види. От върха може да се насладите както на съседните най-високи родопски възвишения, така и на планините Рила, Пирин и дори части от Гърция.

"Орлово око" може да изкачите и сами за около час и половина в едната посока и около половин час за връщането, но бъдете подготвени, че пътят е доста стръмен. Маршрутът започва от хотел "Мурсал" в село Ягодина.

Името на върха "Вълчи камък" идва от една легенда, която разказва за връзката между човека и едно малко ранено вълче, спасено от него, което мъжът отглеждал в селото като негов домашен любимец. Но за нещастие при един инцидент неговото дете чупи ребрата си, а съседите обвиняват вълчето за случилото се.

Афектиран мъжът го изхвърля от върха на планината над селото, за да го накаже, то чупи също ребрата си и остава там цяла нощ, виещо от болка. По-късно през нощта се присъединяват и другите вълци в околията към воя. Затова на другия ден мъжът отива отново в планината и открива раненото и измъчващо се вълче, прострелва го и го погребва.

В продължение на седмици глутницата вълци не спирала нощем да вие. Не след дълго мъжът разбира, че вълчето не е било виновно за инцидента, но вече било твърде късно. След месеци този вой се повторил преди едно от най-големите наводнения в района.

Затова сега местните знаят, че чуят ли вой на вълци, значи нещо лошо предстои. По тази причина кръстили и върха "Вълчи камък" на обвиненото по грешка невинно вълче.

Районът е богат на хиляди необясними мистерии, интересни истории, природни забележителности. Може да закупите от местните и домашно произведени сирене, кашкавал, мед от бор, здравец, мента, акация и различни други билки.