Изкачване на Копитото в памет на Боян Петров
Секция: Туризъм
18 Май 2019 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкачване на Копитото в памет на Боян Петров

/КРОСС/ ,Измина почти една година, откакто България се раздели физически, но не и духовно с един от вдъхновителите си – Боян Петров. За да продължат паметта и мисията му живи, семейството и приятелите на Боян за втора поредна година организират масово изкачване до Копитото, по време на което всеки, включил се в него, ще отдаде своята почит към алпиниста.

Денят, в който стотици хора ще тръгнат по любимия му маршрут, е 18 май. Разликата тази година е, че събитието ще има и състезателен характер.

Днес всички вдъхновени от постиженията и мечтите на Боян можем заедно да изкачим неговата любима пътека за тренировки от Княжево до Копитото. Семейството и приятелите му превръщат ежегодното изкачване в средата на май в традиция. Всеки път го посвещаваме на един от върховете покорени от Боян, но ще се стремим към своите собствени, както той ни показа. Тази година скоростното изкачване е посветено на Гашербрум I (8068 м) – първият от серията осемхилядници, изкачени от Боян.

„Надяваме се, че всеки финиширал ще намери смелост и мотивация да се изправи пред собствените си върхове, и с цялата си енергия и воля да направи първата си крачка в своето собствено голямо Пътешествие!“, казват организаторите.

Записването за състезателната част става на специалния интернет сайт за събитието.

Всеки стартирал от Княжево и финиширал на Копито ще получи медал със специален дизайн на Гешербрум I и сертификат. За победителите жени и мъже е предвидена премия от 1000 лв., а за второ и трето място, съответно: 500 и 200 лв.

Стартът на състезанието по скоростно изкачване до Копитото е в 9 часа, от Бар Шишарка, в Княжево. Състезателите ще бъдат пускани на вълни за да се избегне прекаленото струпване на хора по пътеката. Финалът е на Копитото, където ще има церемония по награждаването.

Целият маршрут ще бъде маркиран. Опитен екип от Спортна академия ще следи за спазване на правилата и безопасността по трасето. Веднага след приключване на скоростното изкачване на регистрираните участници, всеки ще може да мине по пътеката и да се присъедини към празника на Копитото.