Цветни мозайки от Древен Рим показват в Археологическия музей
Секция: КУЛТУРА
18 Май 2019 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветни мозайки от Древен Рим показват в Археологическия музей

/КРОСС/ Националният археологически институт с музей при БАН показва успоредно изложбите "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" и "Усет за разкош: Римски мозайки от България".

Изложбите представят римски мозайки от Капитолийските музеи в Рим и мозайки от римската епоха, открити в България. В изложбата ще са показани 21 уникални мозайки от Капитолийските музеи в Рим, даващи представа за римското общество, съобщава Булфото.

Директорът на НАИМ доц. Христо Попов определи римските мозайки като специфични паметници на културата, тъй като "трудно се запазват и трудно се реставрират, както и трудно се експортират."

В българската колекция, показана в постери, посетителите могат да се възхитят на наскоро реставрирани мозайки от републиканската епоха до времето на късната империя, както и да разгледат различни декоративни мотиви и да направят връзка с настоящите концепции на изкуството и графичния дизайн.

Организатори на изложбите са  Италианският културен институт в София, НАИМ - БАН и Капитолийските музеи в Рим, а експонатите могат да бъдат разгледани в Националния археологически музей в София до 27 юли 2019 г.