Скандалът "Ибисагейт" изкара на протест хиляди австрийци
Секция: СВЯТ
18 Май 2019 19:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скандалът "Ибисагейт" изкара на протест хиляди австрийци

/КРОСС/ Хиляди австрийци се събраха в центъра на Виена, за да поискат оставката на правителството и нови избори след скандала, станал известен като "Ибисагейт". Според полицията в австрийската столица поне 500 души са били на площада към 16 ч. българско време. Час по-късно видеоклипове показваха, че на митинга се чуват и призиви за "съпротива" срещу правителството.

Тайно заснетото видео, на което досегашният вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе е заснет да обещава обществени поръчки и други сделки на жена, претендираща да е племенница на руски олигарх, вече струва поста на лидера на крайнодясната Партия на свободата. Тя доведе и до други оставки в ръководството, а австрийски медии споменават бившия кандидат-президент от същата партия Норберт Хофер като възможен следващ вицеканцлер, ако не се стигне до предсрочни избори.

Митингът бе насрочен за 13 ч. местно (14 ч. българско) време на "Балхаусплац" - площада, където е сградата на канцлера. Събирането на австрийци пред сградата обаче започна от обяд, пишат местни медии. Някои държат плакати с надписи като "Това правителство е корумпирано".

Множеството се разрастваше в очакване на изказването на канцлера Себастиан Курц. Обръщението му, което трябваше да последва пресконференцията на Хайнц-Кристиан Щрахе, обаче се отложи - първонамално от 13 на 14 г., а след това австрийски журналисти писаха, че екипът му ги е помолил за още търпение.

Според в. "Куриер" поне 3500 души са потвърдили, че ще участват в митинга. Макар той да е обявен като спонтанен, изборът на мястото далеч не е случаен. На място са изпратени десетки полицаи.

Първоначално вестниците "Ди пресе" и "Дер щандард" писаха, че Австрия на крачка от предсрочни избори по-малко от година и половина след формирането на управляващата коалиция. По-късно се появиха и информации, че ще се стигне единствено до размествания в кабинета. Източници, близки до канцлера, съобщават за местни издания, че всички възможности са на масата.

Представители на Партията на свободата от няколко провинции в Австрия междувременно заявиха, че нови избори биха били "безотговорно" решение.