Обмислят безплатно образование за определени университетски специалности
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2019 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обмислят безплатно образование за определени университетски специалности

/КРОСС/ Обмисля се догодина да се регламентира безплатно образование и допълнителни стимули за тези направления във висшите училища, в които има най-голям разрив между бъдещо търсене на пазара на труда и днешното търсене на образование, заяви министър Красимир Вълчев в Момчиловци. Той присъства на тържествата за отбелязване на 180-годишнината на училището в родопското село.

Министър Вълчев прогнозира, че допълнителните мерки за стимулиране приема в определени специалности ще започнат с професионалните направления математика, химически, физически науки, енергетика, религия. За поредна година във висшите училища има намаление на приема, но в частните вузове спадът е много по-голям, допълни образователният министър. Според него пред последните две-три години демографският спад от края на 90-те години достигна като випуски и във висшето ни образование, след като преди това училищата бяха засегнати от намаление на учениците.

По-малък прием в държавните училища също има, но то съвпада и с политиката на министерството за намаление на приема и преструктуриране, посочи министър Вълчев. Намалението е в тези професионални направления, в които в най-голяма степен при пълната либерализация на приема избуя т.нар. нерационално търсене на висше образование, допълни образователният министър.


По негова оценка това търсене заради самата диплома е предимно в социалните, стопанските и правните науки. Затова обявеният прием се намалява най-много именно в специалности администрация и управление, икономика, право, туризъм, национална сигурност и др. От друга страна се насърчава приемът в инженерните, педагогическите, природо-математическите, аграрните науки, посочи министър Вълчев.

Според него особено драматичен е недостигът в някои инженерни професионални направления. Добрата новина според образователния министър е, че по-малко ученици избират да учат в чужбина, съдейки по намалението на издадените удостоверения.