25 години без Джаки Кенеди. От най-прочутата първа дама до съпруга на Онасис
Секция: Шоубизнес
19 Май 2019 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25 години без Джаки Кенеди. От най-прочутата първа дама до съпруга на Онасис

/КРОСС/ Джаки Кенеди е обичана от американците и от хората по целия свят. Тя е символ на изтънчен моден вкус и е може би най-интелигентната жена, влизала в Белия дом. Хубавицата има два брака с едни от най-влиятелните мъже в историята - 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди и гръцкия бизнес магнат Аристотел Онасис. Животът на Джаки е белязан от драматични събития, които обаче не успяват да отнемат огромния й талант да прави всичко със замах и стил. На днешната дата се навършват 25 години от смъртта й.

Жаклин Бувие и Джон Фицджералд Кенеди са една от най-могъщите двойки в историята. Двамата се срещат през май 1952 г. по време на вечеря, организирана от общ приятел. Тогава Джаки работи като репортер-фотограф за Washington Time Herald за скромните $45.50 на седмица. Джон е кандидат за сенатор. Като представителка на висшето общество и отлично образована млада дама, Джаки е идеалната партия за напористия Кенеди. Започват да излизат заедно и Джон печели позицията в Масачузетс през ноември същата година. Връзката им става сериозна. Сгодяват се на 25 юни 1953 г., а сватбата им е на 12 септември 1953 г. в Нюпорт, Роуд Айлънд.Докато съпругът ѝ е кандидат за президент на САЩ, Джаки е бременна с Джон-младши. Тя обаче допринася много за победата на Дж. Ф. Кенеди на изборите, тъй като има множество появи в медии от цял свят, показвайки висока интелигентност. Говори свободно френски, испански, италиански. Джон полага клетва на 20 януари 1961 г. Така на 31 години Джаки се превръща в една от най-младите първи дами на САЩ.

Неудовлетворена от състоянието, в което семейство Айзенхауер предава Белия дом, тя се ангажира да ремонтира всичко. Въпреки че Джаки отказва да се меси в политиката на страната, тя продължава дискретно да "съблазнява" с изтънчени маниери и впечатляваща обща култура. Жените се възхищават от стила на Джаки и започват да го копират. Тя се превръща в моден новатор и до днес остава най-елегантната първа дама в историята.

Публичната семейна идилия на Джаки и Джон обаче е далеч от реалността. Кенеди е известен като изкусен съблазнител с ненаситно либидо и може да се похвали с дълъг списък от любовници. Неговата афера с Мерилин Монро е широко известна. Джаки страда от тези многобройни връзки.
Любовта на президентската двойка е белязана от много трагедии. Двамата са силно наранени от загубата на две от децата си. Първото им бебе Арабела е мъртвородено през 1956 г. След смъртта на детето двойката се разделя за кратко. Година по-късно се появява дъщеря им Керълайн. През 1960 г. се ражда синът им Джон Фицджералд Кенеди, който загива през 1999 г. в самолетна катастрофа. Четвъртото дете на Джон и Джаки също е момче. Патрик се ражда през 1963 г., но умира два дни по-късно заради белодробна малформация.Съдбата нанася на двойката още един трагичен удар, който твърде рано слага край на съвместния им път. Двамата са в Далас, за да поведат новата президентска кампания. Двойката обикаля града с официален кабриолет. Профучават няколко изстрела, два от които раняват смъртоносно Джон. Това е краят на митичната двойка.

На 20 октомври, 1968 г., овдовялата първа дама отново смайва света, като се омъжва повторно в Гърция. Нейният избраник е Аристотел Онасис.

"Реакцията е гняв, шок и тревога", обявява New York Times.

"Боговете плачат", гласи цитат от The Washington Post.

Немската преса дори обявява: "Америка изгуби светица."

Още по време на управлението на Джон Ф. Кенеди Онасис е един от най-богатите и успешни бизнесмени в света. Той е собственик на авиолиния и притежава империя в транспортирането на стоки. Онасис е и един от топ играчите в бизнеса с петрол, злато и недвижими имоти. Той е известен с успехите си сред жените, които включват афера с ултимативната оперна прима Мария Калас и слухове за връзка със сестрата на Джаки Лий Радзивил.
Именно Лий кани първата дама на яхтата на Онасис през 1963 година. По това време Джаки е в дълбока депресия след смъртта на третото й дете Патрик. Говори се, че президентът не е много съгласен с пътешествието в Егейско море, защото може да се сметне за неуместно.
Някои журналисти твърдят, че Онасис има чувства към Джаки дълги години и чака тя да му отвърне. Говори се, че след смъртта на Джон нейна опора е по-малкият му брат Робърт Кенеди, но той също бива убит.

"Нито един от приятелите на Джаки не смята, че Онасис е подходящ за нея. Но след като Боби вече не е сред живите, няма кой да я спре", твърди журналистът Ричард Евънс.

Злите езици говорят, че Джаки е избрала втория си съпруг заради парите, но тези, които стават свидетели на отношенията им, казват, че тя наистина е имала силна нужда от такъв партньор. Личната й асистентка твърди, че след смъртта на Джон, Джаки често е изисквала от нея да извършва странни поръчки през нощта. В миналото била свикнала никога да не остава сама.
Онасис е добър баща за Джон и Керълайн. Прекарва време с тях и винаги се интересува как е минал денят им в училище. След брака Джаки и Аристотел продължават живота си като самостоятелни личности. Той често пътува по бизнес, а тя има социалните си ангажименти в Ню Йорк. Но личната й асистентка разказва, че когато Онасис е у дома, двойката прекарва заедно вечерите си с коктейли и пуканки на масата.

През 1973 г. синът на бизнесмена загива в самолетна катастрофа и здравето на предприемача рязко се влошава. През 1975 г. той умира от белодробна недостатъчност.
На 45 години Джаки отново е вдовица. Тя се отдава на работата като редактор на книги и избягва журналистите. Запознава се с дългогодишния си партньор Морис Темпелсман, но никога повече не се омъжва.

Джаки си отива на 64 години през 1994 г., няколко месеца, след като е диагностицирана с рак. След като разбира, че лекарите няма какво повече да направят за нея, тя се оттегля в апартамента си на "Пето авеню".

"Тя си отиде с типичния за нея кураж и стил", пише биографката Сара Брадфорд.

Джаки е погребана до първия си съпруг, а на надгробната й плоча пише Жаклин Бувие Кенеди Онасис.