Движение 21: Дебатът за бъдещето на Европа и България са свързани
Секция: ПОЛИТИКА
19 Май 2019 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Движение 21: Дебатът за бъдещето на Европа и България са свързани

/КРОСС/ „Гласът на българите в Европа не се чува. Доказателство за това е, че ползите за обикновения български гражданин са пренебрежимо малки и не се отразяват върху подобряването на жизненото равнище. И така ще продължава да бъде ако изпратим и този път в Европейския парламент същите представители, от същите партии, които управляват България през последното десетилетие. Ако изпратим същите зависими евродепутати, България ще продължи да губи повече, отколкото да печели от членството си в ЕС." С тези думи се обърна към пловдивчани Лидия Чорбанова, зам.-председател на партия Движение 21 и втора в листата с кандидатите за евродепутати по време на дискусия, в която взе участие и лидерът Татяна Дончева. Срещата се проведе в галерия Arsenal of art в квартал Капана. Чорбанова изтъкна, че движението се включва в надпреварата за Европейския парламент защото вярва, че промяна е възможна и тя е в ръцете на всеки то нас.
Водачът на листата Данаил Георгиев представи останалите кандидати за Европарламента и отбеляза, че 3-ма от тях са тясно свързани с региона на Пловдив - д-р Лидия, Чорбанова, Павлина Ковачева и д-р Вяра Гришина. Повечето от хората, на които политическата сила залага са млади и много енергични. Дебатът за бъдещето на Европа и дебатът за бъдещето на България са неразривно свързани и започват тук, в България! За промяната обаче, която всички желаем трябва да се създадем предпоставки. Задължителна предпоставки за промяна, за достойно членство на България в ЕС е отстраняването на ГЕРБ от власт, добави Георгиев.
В хода на дискусията Чорбанова заяви, че след 12 години членство в ЕС българите нямат равни права с европейските граждани. „Европа си затвори услужливо очите пред бедността и задълбочаващите се социални неравенства в нашата страна. За това ние ще настояваме в Европарламента за равно заплащане на равно положен труд за всички граждани в Европа, което ще даде глътка въздух на нашата социалната система, каза тя. - Ние ще настояваме за равнопоставено участие на България в регионални партньорства, които да ни дадат възможност да черпим по-големи преимущества от механизмите за подпомагане на страните - членки.

Необходими са ни партньорства, които ще доведат до придобивки за страната, които ще имат пряко въздействие върху подобряването на живота на всеки един български гражданин."
Татяна Дончева припомни колко е важно българите да упражнят правото си на глас на 26 май и прикани пловдивчани да подкрепят прогресивните и извънсистемни играчи, тези които се противопоставят на статуквото. Тя отбеляза, че е в ръцете на гражданите да не позволят повече да бъдат управлявани от „еднокнижници". Изрази своето изумление от вида на Пловдив. „Как е възможно централният площад да Европейската столица на културата за 2019 г. да е строителна площадка през май? Кога ще бъде готов? Защо властите в италианския град Матера успяха да се организират навреме?", попита лидерът на Движение 21. След това изрази надежда, че в новия Европейски парламент демократично избраните и изпратени от българските граждани евродепутати ще могат да формулират и отстояват политиките, които са нужни на всички нас, а не само онези, които обслужват правителствата.