Саудитска Арабия препоръчва намаляване на петролните запаси
Секция: СВЯТ
20 Май 2019 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Саудитска Арабия препоръчва намаляване на петролните запаси

/КРОСС/Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих препоръча днес намаляване на петролните запаси, посочвайки, че предлагането на черно злато е изобилно, предаде Ройтерс.

Като цяло пазарът е в деликатно положение, каза министърът преди срещата на министерско равнище на ОПЕК и партньори на организацията, сред които Русия.
Фалих допълни, че при следващото си заседание в края на юни картелът ще има повече данни, които да му помогнат да стигне до най-доброто решение за нивото на добива.

Руският енергиен министър Александър Новак отбелязва, че има различни варианти за споразумението за производството, което ОПЕК, Русия и други страни сключиха (т. нар. формат ОПЕК+) в опит да стабилизират цените на световния пазар. Сред възможностите е увеличаване на добива през втората половина на годината.

В Джеда се провежда заседание на мониторинговия комитет на ОПЕК+, включващ осем страни със съпредседатели Русия и Саудитска Арабия. След срещата ще бъдат обявени резултатите от изпълнението на споразумението, което предвижда свиване на петролния добив с 1,2 млн. барела дневно.