Опасност от градушки и кални дъждове
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Май 2019 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасност от градушки и кални дъждове

/КРОСС/ Обширна зона с ниско атмосферно налягане ще определя времето над Централна и Източна Европа в следващите дни. България попада в нейната периферия и няма да усетим цялата й ярост, която вече удари части от Сърбия, Румъния, Италия и Германия.

Днес до обяд облачността ще е разкъсана до слънчево време. Очакваме валежите да започнат по-късно след обяд от запад на изток. Ще обхванат последователно Западна България, а след това и централните райони на Дунавската равнина. Има условия за бурна гръмотевична активност и градушки. Температурите през деня - от 23 до 28 градуса.
Вятърът ще е със скорост около 20-30 километра в час в източна България. Около обяд ще се усили в югоизточна България със скорост до 40-50 километра в час. Рискът от поройни наводнения е малък, но все пак го има по притоците на Огоста, нейното долно течение около Козлодуй, както и по долните течения на реките Вит и Осъм.По Черноморието ще е без валежи. Облачността - разкъсана до слънчево време. Температурите - между 22 и 26 градуса. В планините на Западна България ще е облачно с валежи в следобедните часове. Ще има и гръмотевични бури.
До края на седмицата очакваме превалявания с гръмотевици в понеделник и вторник. Вторник ще са по-значителни в Източна България. Кратко затишие в сряда със слънчево време. След това - около и на празника 24 май ще е дъждовно. Дневните температури малко ще се понижат, но все така ще се колебаят около 23-24, до 25 градуса.

Страната ни продължава да е в плен на пясъка от Северна Африка. Концентрацията му ще се увеличи в понеделник и вторник. Според прогнозите на гръцките метеоролози облакът трябва да се изтегли до 23 май. Дотогава по колите, прането, балконите ще има повече прах, а дъждовете ще са кални.