Изплатиха 1,3 милиона на тютюнопроизводителите по схемата „de minimis"
Секция: ИКОНОМИКА
20 Май 2019 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изплатиха 1,3 милиона на тютюнопроизводителите по схемата  „de minimis"

/КРОСС/ Над 1,3 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по схемата „de minimis" за обезщетения за предадена и неизплатена продукция от предходни години, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която заедно с министър-председателя Бойко Борисов бе на срещата с тютюнопроизводители, проведена на 17 май в село Пристое, организирана от Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България. В нея участва областният управител на област Силистра Ивелин Статев.

Бюджет в размер на 3,2 млн. лв. е гласуван от УС на Държавен фонд „Земеделие" след срещата преди месец на тютюнопроизводителите с премиера, на която беше поставен този проблем. От общо 808 приети заявления са изплатени близо 350. Не е платено на тези, които трябва да коригират документите си. Проблемите, възникнали по повод подадените документи, се комуникират със заявителите. Надявам се в началото на юни плащанията да са приключили, но това зависи от вас.

Премиерът Борисов призова производителите да застраховат продукцията си, за да е по-лесно след това подпомагането при бедствия.

До този момент резултатите са следните: изплатени са 900 хил. лв на 410 домакинства, представили редовни документи при насрещната проверка - справката е както към неизчистени плащания от фирмата от Исперих, така и към фирмата на гръцки гражданин.

Остават за изплащане още 2,3 млн. лв към 750 домакинства, 80% от които са от общините Дулово, Главиница, Ситово и Алфатар.