СГС даде ход на делото за мръсния въздух в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Май 2019 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 СГС даде ход на делото за мръсния въздух в София

/КРОСС/ Софийският градски съд даде ход на поредното дело за мръсния въздух в София. Делото беше заведено от граждани и неправителствени организации през 2017 г., съобщава БГНЕС.

Делото беше заведено за това, че в периода 2015 - 2017 г. Столичната община не е имала програма, с която да опази чистотата на въздуха, вследствие на което е виновна за причиняване на здравословни проблеми на много хора, които са били принудени да дишат въздух с превишени норми на фини прахови частици. За същия период България беше осъдена и от Европейската комисия заради лошото качество на въздуха.

Сред основните обвинения са, че с начина си на управление общината не е предотвратила високите нива на замърсяване с фини прахови частици, не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за справяне с проблема.

Съдът се съгласи с искането на ищците за назначаване на тройна експертиза - медицинска, икономическа и екологична, но по време на заседанието си отложи две от тях и назначи само екологичната. Според разпоредбите на съдебния състав експертизата трябва да бъде извършена от МОСВ. Адвокатът на ищците Димо Господинов реагира остро и изрази притеснение, че резултатите от заключението няма да бъдат обективни, защото документът може да попадне в ръцете на заинтересувано лице, което да манипулира данните.

Адвокатите на Столичната община отказаха коментар.

Следващото заседание по делото е насрочено за 8 юли.