„Движение 21“: Европа има нужда от нови лидери
Секция: ПОЛИТИКА
20 Май 2019 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Движение 21“: Европа има нужда от нови лидери

/КРОСС/ На среща в Бургас, водачът на листата на „Движение 21" в изборите за Европейски парламент Данаил Георгиев представи кандидатите на партията и приоритетите в настоящата кампания. В дискусията участие също взе и кандидатът за евродепутат Боряна Петкова, както кандидатите от Бургас Драгомир Ошавков и Гергана Георгиева.
"Движение 21" участва в изборите за Европейски парламент за да предизвика промяна - както в Европа, така и в България.", заяви Данаил Георгиев. "За да бъде реализирана промяната Европа има нужда от нови лидери, нови визии, разчупващи рамките на настоящите политически групи. Необходима е промяна на статуквото на доминиращите и партниращи си в брюкселската администрация големи европейски партии. За да допринесе за промяната, България трябва да излъчи за представители в Европейския парламент извънсистемни, независими, но и компетентни личности - лидери, способни да формулират, отстояват и ангажират подкрепа за своите позиции. В наш интерес е да бъдем представени в Брюксел от пълноценни и ефективни участници във формирането на общите политики, защитавайки интереса на своите избиратели."
Драгомир Ошавков изтъкна, че моделът и методите, налагани в управлението от ГЕРБ, ощетяват българските граждани. Затова е особено важно, още на европейските избори, избирателите да гласуват за несистемни партии и за нови лица, почтени и некорумпирани.
Участниците в срещата се съгласиха, че прилаганите в България икономически и социални политики на Европейския съюз не създават достатъчно и качествени работни места. Европейските фондове се ограбват от управляващите нагло и безогледно, вместо да служат за сближаване на жизнените стандарти и качеството на живот, да преразпределят благосъстоянието. България не успява да наваксва изоставането си от европейските страни по редица социални показатели - заетост, безработица, общ доход, работна заплата, пенсии, грамотност, достъпно здравеопазване и образование, за да преодолеем унизителните различия между европейските и българските граждани.
„Движение 21" се застъпва за това, работещите да получават еднакво заплащане за равен труд, на едно и също работно място. Заплатите трябва да бъдат достойни и навсякъде в ЕС бъдат договорени минимални ставки по сектори за съответната страна.
По-рано кандидатите за евродепутати на партията се срещнаха с избиратели във Варна. Там те обсъдиха възможностите за развитие и укрепване на Обединена Европа, включително чрез повишаване ефективността на институциите за борба със злоупотребите с публични средства. В листата на „Движение 21" има двама варненци - Светлозар Златев и Юлия Малешкова. Според тях европейските фондове трябва да бъдат използвани за реални инвестиции, които да подпомагат местните икономики и повишават качеството на живота.
На срещата категорично беше дадена заявка, че „Движение 21" ще работи за разбиване на порочния модел, в който заради няколко гласа повече в Европейския парламент и послушание в Комисията, българският политико-икономическият картел се ползва с подкрепата на основните политически групи в ЕС. Институциите на ЕС не трябва да си затварят очите за ограбването на европейските фондове и да захранват българската корупционната машина за злоупотреба с власт, изнудване,  отнемане на бизнеси с всички инструменти на държавата, купуване и манипулиране на избори.