Първият в страната Център за наивистично изкуство отвори врати в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
20 Май 2019 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият в страната Център за наивистично изкуство отвори врати в Пловдив

/КРОСС/ Първият в страната Център за наивистично изкуство отвори врати в Пловдив. Най-младата галерия в града е ситуирана в творческия квартал Капана. Откриването на Центъра беше съпътствано и от първата международна изложба - „Наивизъм", в която са събрани творбите на 28 художници от 13 държави.

От 20 години художникът Яна Илиева работи в сферата на наивистичното изкуство. Поддържа непрекъснати контакти с автори от цяла Европа. Заедно следват стъпките на новите идеи в наивизма. Така се появява и идеята й да създаде първият "дом" на наивистично изкуство - галерия „Арт Наив Капана".

Яна Илиева е и куратор на първата изложба в Центъра. " С голяма част от художниците ние се познаваме от фестивали и сборни изложби на наивистичното изкуство, което набира огромна скорост в Европа и по света със своите ценители и колекционери. Този стил е много въздействащ и носи много голяма радост за очите на фона на реалността, която ни заобикаля", разказва Яна Илиева.

Всеки един от участниците в първата открита в Центъра изложба показва чрез оригинални техники различните направления в наивистичното изкуство. Творбите преплитат сюжети, които вдъхновяват, провокират, разказват истории, създават нови митове и ни карат да се докоснем до магическите светове на авторите на картините.

"Изложбата е много впечатляваща, модерна, на изключително живописно място. Радвам се да видя тук европейски художници, автори от Израел, които показват собствен стил, цветове и вдъхновения. За мен това е една от най-добрите наивистични изложби, на които съм присъствала. С удоволствие откривам и Пловдив като град.", коментира експертът по наивизъм Ноеми Ешет - Розенцвайг, която присъства на откриването на Центъра по наивистично изкуство.

Художниците-наивисти са изключително щастливи, че първият български център, посветен на този стил в изобразителното изкуство, се ражда тъкмо в Пловдив, и то в годината, в която градът е европейска столица на културата.