Политиката няма място в решението на „Фолксваген”, заяви германският външен министър
Секция: СВЯТ
20 Май 2019 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политиката няма място в решението на „Фолксваген”, заяви германският външен министър

/КРОСС/ Политиката няма място в решението на „Фолксваген" за това къде ще построи новия си завод. Това заяви на пресконференция външният министър на Германия Хайко Маас, който е на официално посещение у нас. Маас обясни, че ще бъдат взети под внимание факти като този, че немският език е разпространен в България, но решението ще е изцяло на автомобилния концерн.
Все още няма яснота дали германският автомобилен концерн "Фолксваген" ще построи новия си завод, планиран за Европа, в България. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, който е на официално посещение у нас, бе категоричен, че политиците няма да се намесват в решението на автомобилната компания.

„В България действа изключително активна индустриална търговска камара. Известно е, че в България немският език е много разпространен. Всички тези неща са известни и това ще бъде взето предвид от автомобилната компания, когато взима решението си. Но искам да кажа, че това е решение, което ще бъде взето от фирма „Фолксваген", това не е въпрос, в който политиката може да се намесва", коментира Маас.

Германия е един от най-големите инвеститори в България. Около пет хиляди германски фирми развиват бизнес у нас, а немският език е вторият най-изучаван чужд език, отбеляза от своя страна българският външен министър Екатерина Захариева, след срещата си с Хайко Маас.
Двамата министри са обсъдили актуални теми от двустранните отношения и дневния ред на Европейския съюз.