Над 52 000 зрелостници се явяват на матура по литература
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Май 2019 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 52 000 зрелостници се явяват на матура по литература

/КРОСС/ Над 52 000 зрелостници се явяват на матура днес. Изпитът започна точно в 08:00 ч., а рано тази сутрин беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците. Матура по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият - е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но е зад компютърно генериран модел под номер 13.

От Министерство на образованието съобщиха, че тази година за първи път в сила ще влязат нови мерки за сигурност. Както всяка година, така и тази в стаите има видеонаблюдение, което ще следи за нарушения по време на матурата. От министерството заявиха, че само един единствен човек, който обаче не е техен служител, знае въпросите и темата, които ще се паднат днес.
Колкото и да ни е добра техниката, колкото и мерки да сме взели, две са условията за успешно протичане на изпита. Първо, учениците да знаят, че те трябва да изкарат изпита достойно и честно и от друга страна - изключително много разчитаме на квесторите, защото това са хората, които осигуряват условията в училището и в залата, в която се провежда изпитът. За да бъде успешно взет държавния зрелостен изпит, моят съвет е да пишат по всички задачи, по всички модули, да не бързат да си тръгват и да четат внимателно условията", каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Изпитът ще продължи 4 часа. Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. Миналата година на изпита по български език и литература се падна стихотворението „Вяра" на Никола Вапцаров.