25-годишен българин загина при инцидент в планината Олимп
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Май 2019 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25-годишен българин загина при инцидент в планината Олимп

/КРОСС/ 25-годишен българин загина след инцидент в планината Олимп в Гърция.

Младият мъж паднал по скалист път в местността Кофто. С него е бил и друг българин, който веднага се обадил за помощ. Гръцката спасителна служба проведе мащабна операция за спасяването на пострадалия.

Мъжът е бил свален от планината жив и откаран в болница в Солун с черепно мозъчна травма и други наранявания, несъвместими с живота. Въпреки усилията на лекарите, той е починал, научи NOVA от консула в Солун Румен Лозанов.

„Това, което ни беше дадено от гръцката спасителна служба в района на планината Олимп, е, че става въпрос за туристи - планинари, които са се самоорганизирали. Решили са да посетят планината по определен маршрут. В последствие, според тяхна информация, са решили да посетят и други места. Попадат в местността Кофто. Очевидно ги е привлякла с красотата си и трудната достъпност и това ги е подвело в крайна сметка", заяви генералният консул в Солун Румен Лозанов.

„Това, което ни беше казано от спасителната служба и първоначално е съобщено от единия от групата, е, че Мартин Киров се е подхлъзнал по пътека в маршрута", посочи още Лозанов.

По думите му трасето се намира на 2300 м надморска височина. „Известно е сред планинарите с това, че е сложно - често е заснежено и влажно. Въпреки това, бързо са се отзовали спасителните екипи в района и веднага е оказана помощ. Това, което е забавило транспортирането на нашия гражданин е необходимостта от действия на специален, в случая е бил военен хеликоптер, поради голямата надморска височина", каза още генералният консул.