Фонд на фондовете отвори първоначалните оферти за избор на финансови посредници за „ Фонд Мецанин/Растеж “
Секция: ИКОНОМИКА
21 Май 2019 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фонд на фондовете отвори първоначалните оферти за избор на финансови посредници за „ Фонд Мецанин/Растеж “

/КРОСС/ Днес, 21 май 2019 г., в сградата на Фонд на фондовете се проведе публично заседание, на което бяха отворени първоначалните оферти, получени по процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Фонд Мецанин/Растеж". Той е финансиран със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.
Фонд Мецанин/Растеж (ФМР) ще управлява публични средства от 75.3 млн. лв., като се очаква инструментът да привлече и допълнително частно финансиране от минимум 32.3 млн. лв.
Фондът подкрепя развитието на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия (МСП) в зрял етап на развитие. Чрез него ще се осигури достъп до алтернативно финансиране за компаниите с потенциал за растеж, планове за разширяване, подобряване на дейността, навлизане на нови пазари, както и разработването на нови продукти и услуги.
Прилагането на финансовия инструмент ще доведе до увеличаване на производителността и потенциала за износ на българските МСП. Наред с бизнес целите, инструментът ще бъде насочен и към развитието на управленския капацитет и корпоративното управление на финансираните предприятия.
Подкрепата от ФМР ще се осъществява под формата на дялови и квази-дялови инвестиции, съществена част, от които ще бъде предоставена под формата на мецанин финансиране.
Участниците подали първоначални оферти в определения срок са, както следва:
„Бългериан Мецанин Партнърс" ДЗЗД, с участници в обединението: Иван Маркос Христанов; Евгени Ангелов Ангелов; Елеонора Христова Сърбова; Диана Павлова Аладжова; Лоид Фредерик Шулц; „Ривър Стикс Кепитъл" ЕАД
Обединение „Мейфеър Партнърс", с участници: Андрю Серижио Газитуа; Гавин Джон Александър; Густаво Перота; Илиян Димитров Илиев; Йордан Димитров Петров
Обединение „Сисиел България", с участници: Норман Антъни Столкър; Флориан Хут; Баръш Сиври; Оринбашар Муратович Куатов; Димитър Николов Костадинов; Ивайло Георгиев Спасов; Димитър Венелинов Узунов; Георги Кръстев Вангелов.
На публичното заседание комисията обяви датите за преговорите, както и темите, по които те ще бъдат проведени.