До момента българските евродепутати не взимаха отношение по проблемите на хората с увреждания
Секция: ПОЛИТИКА
21 Май 2019 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До момента българските евродепутати не взимаха отношение по проблемите на хората с увреждания

/КРОСС/ До момента представителите на България в Европейския парламент не взимаха отношение по проблемите на хората с увреждания. Самите те не познаваха достатъчно добре лостовете, с които разполагат, за да прокарват важни за страната ни политики в тази сфера. Около тази теза се обединиха кандидати за евродепутати на „Движение 21" и част от председателите на национално представените организации на хората с увреждания. Домакин на дискусията беше Националният съюз на трудово-производителните кооперации, който е най-големият работодател за хора с увреждания у нас.
По време на дискусията д-р Иван Янев и д-р Лидия Чорбанова представиха възможността за използване на различните институции и комисии на ЕС при прокарването на важни за България политики.
„През 2018 г. успяхме да постигнем сериозен успех с „Движение 21". В края на ноември след внесена от нас петиция Европейският парламент чрез своята Комисия по петициите (PETI) взе единодушно решение да наблюдава прилагането на Европейската стратегия за хората с увреждания 2010-2020 в България. Ще бъдат изследвани всички практики, които създават пречки за интеграцията и реализирането на пазара на труда на хората със специални потребности, а също така ще бъдат проучени мерките, които България предприема за облекчаване и решаване на трудностите, които тези хора срещат ежедневно", заяви д-р Иван Янев, който е председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и трети в листата на политическата партия.
По думите на д-р Лидия Чорбанова петицията е получила по-широка подкрепа от депутати от различни партии и държави, отколкото от българските такива. Това било достатъчно показателно за абдикирането им от един от основните проблеми на социалната политика.
На срещата представителите на организациите за хора с увреждания поискаха адаптиране на европейските програми към подобен тип структури. По думите на председателя на Националния съюз на трудово-производителните кооперации д-р Стилиян Баласопулов представителите ни в Европарламента и ЕК имат възможност да повлияят при определянето на изискванията, които тези програми поставят при кандидатстване. Според заместник-председателя на организацията Веска Събева именно чрез евродепутатите си Полша и Унгария са успели да лобират за по-лесното реализиране на социални проекти.

Водачът на листата на „Движение 21" призова българите повече да не позволяват „измамници-сладкодумци" да управляват и представляват страната ни, като единствената им цел е да отклоняват евросредства, за да се облагодетелстват.
Сред темите, които бяха обсъдени още бяха създаването на регионални сътрудничества в рамките на ЕС, организирането и популяризирането на повече форуми за социално предприемачество, възможността за повече законодателна инициатива на Европейския парламент и др.
В събитието участие взеха кандидатите за евродепутати Данаил Георгиев, д-р Лидия Чорбанова, д-р Иван Янев, Боряна Петкова, Димитър Веселинов, Павлина Ковачева, Иван Вацев и Емил Тарасов.