Котарашки с концерт на международния фестивал ФРАНКОФОЛИ във Франция през юли
Секция: Шоубизнес
21 Май 2019 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Котарашки с концерт на международния фестивал ФРАНКОФОЛИ във Франция през юли

/КРОСС/ Котарашки са първите български музиканти, които влизат в селекцията на артистите в един от най-старите и популярни в Европа фестивали за съвременна музика Франкофоли в Ла Рошел /Francofolies de la Rochelle/, Франция. Те ще свирят на 14 юли т.г., в последния ден на фестивала и национален празник на страната.
Българските музиканти ще имат шанса да свирят на отворена сцена, пред многохилядните фенове на фестивала, който всяка година събира за събитието в Ла Рошел около 150 000 публика.
Участието им е инициатива и част от календара на Българския културен институт в Париж в партньорство с най-големия международен фестивал за франкофонска музика Франкофоли. Тази година той ще има своето 35-то издание във Франция и общо 8 изнесени издания по света, след които в Монреал /Канада/, Спа/Белгия/, Нова Каледония, както и това в Благоевград, което се провежда от 2015 година до сега.
Никола Груев - Kottarashky е едно от изключително интересните музикални явления на съвременната българска музика. Издава го берлинския лейбъл Asphalt Tango. Смесва елементи от фолклор с рок, фънк, блус, джаз, електорнна музика. Стилът му е изключително разпознаваем, на парчетата му танцуват в клубове по цял свят.
За годините на съществуването му, от сцената на Франкофоли в Ла Рошел са пяли най-големите световни френски звезди, сред които Азнавур, Джон Холидей, Патрисия Каас, Силви Вартан, Ванеса Паради, Рено, Буена Виста Соушъл клуб, както и превърналите се днес в идоли за феновете ЗАЗ, Мика, ДЖ Снейк, Имани, Шарлот Гейнсбург, Давид Гета и др.
Франкофоли възстановява своето провеждане в България през 2015 г. след 20 годишно прекъсване. Тази година фестивалът ще се проведе в Благоевград за 5-ти пореден път на 21 и 22 юни с концерти на френската поп-звезда Кенджи Жирак, една от най-актуалните американски изпълнителки LP, френската електро-суинг банда Караван Палас, Дан Балан и румънските звезди от Моранди.