Колекция от медали запечатва историческите емблеми на Пловдив
Секция: КУЛТУРА
21 Май 2019 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колекция от медали запечатва историческите емблеми на Пловдив

/КРОСС/ Производство и разпространение на серия колекционерски медали стартира пловдивска фирма, която посвещава продукта си на Европейска столица на културата. Уникалната емисия съдържа пет вида сребърни медали с различен дизайн, които представят едни от най-известните архитектурни и културни символи на града, съчетани с логото на Пловдив 2019. „Това е съвместна инициатива между фирма „Булминт Уан" и фондация „Пловдив 2019" по повод годината на титлата", подчерта изпълнителният директор на „Пловдив 2019" Кирил Велчев.

Идеята за колекцията „Пловдив 2019 #Заедно" е на художника Вълкан Вълканов, който е част от екипа на творческо студио „Графис". „Вдъхновиха ме забележителностите в Пловдив. Надявам се в бъдеще да направим и една по-голяма серия, тъй като културните обекти в града никак не са малко", каза Вълканов.

„Античния театър" е първият мотив от колекцията , който ще бъде пуснат в продажба от тази седмица в специализираните онлайн магазини. Следващите мотиви са посветени на „Античен стадион на Пловдив", „Старият град и Хисар Капия" и „Капана". Последният медал ще обединява тези четири мотива. Всеки месец ще бъде обявявана нов продукт от серията. Медалите са ограничен тираж от по 3000 бр. за всеки. Колекцията ще се разпространява в Пловдив в магазина на фирма „Сара Трейд" ООД на ул. „Коматевско шосе" 29, 4000 ж.к. Христо Ботев - Юг и в бижутерски магазин „Арвес" на фирма „Весар" ООД на ул. „Златарска" 5 в Капана. Изданието може да се намери и по време на фестивала „Оpera open", който традиционно се провежда на Античен театър. Стойността на всеки знак е 73 лева с ДДС, като инициаторите са решили от всяка продажба да отделят 4,80 лева за спонсориране на проекта.

За изработката на медала са използвани най-модерните методи на монетосечене в световен мащаб. Пластиката се характеризира с изящна гравюра и стилно излъчване. Медалът "Античен театър" е изработен от сребро с най-високо качество проба 925/1000, мат-гланц с тегло 24 гр и диаметър 38,6 мм. На лицето е изобразен Античният театър, а на гърба - логото на Пловдив 2019. Медалът е придружен със сертификат за качество в луксозна опаковка, оформена тематично.

Фирмата производител „Булминт Уан" ООД притежава лиценз от Министерство на финансите № 2412 от 22.05.2018 за преработване на благородни метали и сплави и производство на продукти и изделия от тях.