До октомври 2020 г. магистрала "Хемус" между Варна и Търговище ще е готова
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Май 2019 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До октомври 2020 г. магистрала "Хемус" между Варна и Търговище ще е готова

/КРОСС/ До октомври догодина автомагистрала "Хемус" между Варна и Търговище ще е готова, каза днес при посещението си в крайморския град премиерът Бойко Борисов. Заедно с министърът на финансите Владислев Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев той посети новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски".

Парите за изграждането на "Хемус" са изцяло осигурени и са на отделна сметка, посочи Борисов. По думите му плащанията на строителите се извършват, след приключването на отделните обекти. Премиерът допълни, че в момента се проектира участъкът между Търговище и Велико Търново.

По думите му цялата магистрала трябва да е готова до 3 години, евентуално 4 за най-тежките участъци.
Изграждането на "Хемус" е наложително, за да се облекчи бизнесът в Северна България, каза премиерът. Той допълни, че в тази част на страната се появяват все повече предприятия, които работят за износ и има нужда от хубави пътища.

В новостроящия се храм премиерът и министрите разговаряха с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който посочи, че за пълното приключване на дейностите са необходими още около 1 милион лева. Владиката уточни, че вече има готовност да започне изписването на иконите по стените, за което ще са нужни около 620 хиляди лева. Най-важното в момента е да се монтира иконостасът и да се довърши подовото отопление, допълни митрополитът. Той каза още, че последната голяма църква във Варна - Катедралният храм, е осветена през 1886 година. Владиката изрази благодарността си към премиера за отпуснатите от правителството 200 хиляди лева за ремонта на покрива на Катедралата.Той припомни, че кабинетът отпусна средства и за строежа на новия храм. По думите му помощ е оказала и община Варна, която през годините е осигурила 1,4 милиона лева.

Обсъждането за осигуряването на нужните за довършването на храма средства няма да е тази седмица, за да не се правят коментари, че е предизборно, посочи Борисов. По думите му въпросът ще бъде дискутиран през следващата седмица. Според премиера сумата може да бъде отпусната на два транша.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че е добре църквата да се върне при хората, защото в миналото черквите не са строени от данъци, а от дарения.