Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява
Секция: ИКОНОМИКА
21 Май 2019 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява

/КРОСС/ Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равното възнаграждение за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже. Това е един от изводите в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2018 г., публикуван за обществено обсъждане.За 2017 г. средната брутна месечна заплата на мъжете е 1152 лв., при жените тя достига 920 лева

Неравенството в средните заплати не означава непременно различие в заплащането между жените и мъжете, упражняващи една и съща професия и имащи еднакъв професионален опит. Неравенството в заплащането в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа" жените, работещи на пълно работно време, печелят с 37 на сто по-малко от мъжете.

Социалните работници са част от наетите в този сектор и също така са предимно жени.
В икономическата дейност "Медико-социални грижи с настаняване и социална работа без настаняване" средната заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. е около 65 на сто от средната за страната.
Сектор "Строителство", където средната месечна заплата за жените е с 10,6 на сто по-висока от тази на мъжете, но в този отрасъл наетите жени са под 15 на сто.Разлики има и в размера на пенсиите. Средният основен месечен размер на пенсиите за 2018 г. е 321,80 лв., като за мъжете стойността му е 396,72 лв., а за жените - 268,10 лв., или средният основен месечен размер на пенсиите на жените е със 128,62 лв. по-нисък от този на мъжете.

За 2017 г. процентът на жените, живеещи с материални лишения, надвишава с 2,3 процентни пункта този на мъжете и с 1,1 процентни пункта средния за страната. Делът на жените над 65 и повече години, живеещи с материални лишения, е с 11,4 процентни пункта по-висок от този на мъжете в същата възрастова група.