Малко мече потърси подслон в къща в село Кладница
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Май 2019 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малко мече потърси подслон в къща в село Кладница

/КРОСС/ Мечето беше доста стресирано и доста безпомощно, защото е само на 4 месеца, обясни директорът на Югозападното предприятие (ЮЗДП) - Дамян Дамянов в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин".

Вчера малкото мече се отделило от майка си и вероятно е опитало да си намери подслон - в двора на къща в село Кладница. След като го забелязали, местните жители подали сигнал към съответните служби, които идват на място и го следят с термокамери. То се качва на едно от близките дървета и престоява там до полунощ, когато термокамерите отчитат, че слиза и се връща в гората.

Дамян Дамянов разказа още, че мечето е било в двора около 40 минути, през които са били уведомени институциите, за да се предприемат мерки. След това то тръгнало към близката река, прескочило мрежеста ограда и се качило на дърво - от начало на 8 м, после на 15 м. Към 01.30 през нощта то успява да се спусне по бора и да се върне в гората. До сутринта и през целия ден вчера е било осигурено дежурство, за да се види дали мечето ще се върне. След като го няма, се надяваме че всичко е благополучно, каза още Дамян Дамянов.

Според Милица Фиданова - младши експерт РИОСВ, шансът и майката да слезе от гората е доста малък. По думите й вероятно мечето вече я е намерило и са се събрали.

Районът ежедневно е наблюдаван, защото това е територия на ловното стопанство, обясни директорът на ЮЗДП. Според него броят на мечките на Витоша е над 15. Няма конфликти с тях в населените места и с туристи, полагат се достатъчно грижи, но такива срещи ще са все по-често, прогнозира той. Когато човек срещне мечка, трябва да запази спокойствие и да не прави резки движения. Мечката също се плаши, като хората, обясни още Дамян Дамянов.