Варненец създаде иновативна оранжерия за отглеждане на растения в звукова среда
Секция: Наука
22 Май 2019 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Варненец създаде иновативна оранжерия за отглеждане на растения в звукова среда

/КРОСС/ Варненец създаде първата иновативна оранжерия за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха от Областния информационен център в крайморския град, цитирани от БТА. Проектът е реализиран с помощта на Програмата за развитие на селските райони.

Иван Григоров е изградил стопанство от 12 декара, в което разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика. Европейското финансиране, което е получил, е 977 хиляди лева, с които е изградил сервизна сграда и е купил хидропонна система и сееща линия.

Иновативният оранжериен комплекс се намира в землището на с. Припек. Растенията се развиват под звуците на класическа музика, като позицията на собственика е, че това им влияе благотворно. В оранжерията е изградена система за хидропоника, както и такава за пречистване на водата, която се дренира от насажденията. За отоплението са осигурени два котела, които работят със слънчогледови пелети и също се командват дистанционно. Готовата продукция преминава през сортираща линия, където се разпределя по тегло, размер и кривина.
В стопанството, в което е отделено място и за био разсад, работят 17 души.

От Областния информационен център уточниха, че в бъдеще стопанинът планира да разшири дейността си и да произвежда и домати.