Борисов към Ципрас: Трябва да разширим пътя, да се минава по-лесно между Гърция и България
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2019 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов към Ципрас: Трябва да разширим пътя, да се минава по-лесно между Гърция и България

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия си колега Алексис Ципрас в Кирково и го качи на джипа си.
Двамата ще поставят началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.
Около 11.40 часа гръцкият министър-председател Алексис Ципрас кацна с хеликоптер в района на село Кирково. Той беше посрещнат от премиера Бойко Борисов. По късно двамата се качиха в автомобил, лично шофиран от българския министър-председател. Колата на премиерите спря в района, където много местни жители ги очакваха, за да ги поздравят и да им изкажат благодарности за направеното.
„Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, съобщиха от Правителствената информационна служба.

„Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани", подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

В разговора с гръцкия си колега Бойко Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г.

„Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", посочи още министър-председателят.

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите.
„Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Бойко Борисов.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Борисов сподели, че много хора в региона ходят на гръцкото море, тъй като то е на 50 километра. "Трябва да разширим пътя или да отворим границата заради трафика", каза с усмивка премиерът.

Българският министър-председател изтъкна невероятната природа, която притежаваме. "Много гърци идват тук на планина, на хладно. Хора от всички държави минават оттук за морето. Тук половината население е мюсюлманско, другата половина християнско. Ако не ги ръчкаш, няма проблеми между тях", разказа Борисов на госта си.

Той добави, че много гърци идват на ски през зимата в курортите в България.

"Сега от Румъния, Беларус, Украйна, българи минават през тези проходи. Много по-пряко им е. Сега искам да направим тази магистрала от Александруполис и да излезе на "Марица". Не са големи пътищата, добри са до 1 юни. Юни, юли, август и септември се чака тук по 3 часа на границата", припомни българският министър-председател.

"Имаме чувството, че по големите празници половината гърци са в България. Затова сме 50:50. Българите харчат пари на морето в Гърция, а гърците - в нашите зимни курорти. Оттук с кола е на 40 километра до плажа в Гърция", обясни Борисов и добави, че сега основният проблем е преминаването на границата.

"Трябва да измислим това, да става преминаването по-бързо", заяви премиерът.
Днес е исторически ден, с гръцкия премиер Алексис Ципрас сме се разбрали и тунели да правим, но след изборите, каза още премиерът.

„Вицепремиерът на Азербайджан е тук", уточни Борисов по повод откриването на строителството на газовата връзка с Гърция. Министър-председателят запозна гръцкия премиер Алексис Ципрас с българския енергийния ни министър Теменужка Петкова.

„С колегата сме се разбрали, тунели ще правим след изборите. Днес правим исторически неща, заслужава си. Това на думи знаеш ли колко години е говорено, че ще се направи диверсификация", обърна се Борисов към гръцкия си колега.