Международният фестивал за късометражно кино “В ДВОРЕЦА” с официално участие в Кан 2019
Секция: КУЛТУРА
22 Май 2019 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международният фестивал за късометражно кино “В ДВОРЕЦА” с официално участие в Кан 2019

/КРОСС/ Тази седмица организаторите на Международния фестивал за късометражно кино "В ДВОРЕЦА" са отново на френска земя, но този път като участник в тазгодишното издание на един от най-престижните кинофоруми в света - фестивалът в Кан. Там в рамките на една седмица Цанко Василев и Лилия Кучева представят късофилмовата ни индустрия. Една от основните им задачи е и да анонсират предстоящото 16-то издание на "В ДВОРЕЦА", което от тази година се организира в град Бургас. Новият фестивален период е последната седмица на септември, а тази година конкретно от 21 - 29.09.2019 г.

За първи път програмата ще бъде структурирана и осъществена в абсолютната си цялост в рамките на един град, в рамките на една фестивална седмица.

Прожекциите на всички конкурсни програми - за деца, студенти и професионалисти, ще видим в Държавна Опера Бургас. Залите на Културен център „Морско казино" приютяват Филмър Фордж: професионални срещи на късофилмовата индустрия. Програмата представлява професионална платформа, която свързва участниците с представители на световната индустрия от различни сектори - дистрибутори, продуценти, програматори, фестивални директори, институции, фондове и др. Филмър Фордж включва интензивна образователна програма, пазар на филмовата индустрия и питчинг сесия за подпомагане производството на нови късофилмови проекти.

Академията за филмови изкуства и науки в САЩ, връчваща наградите Оскар, и Европейската филмова академия, отличаваща с наградите за най-добрите европейски филми, са само част от институтите, чиято програма от залез до изгрев фестивалът представя на Открита сцена "Охлюва".

В рамките на фестивалната седмица „В ДВОРЕЦА" изгражда международния си пресцентър в Морски център „Магазия 1", а о-в „Св. Анастасия" приютява в двудневно затворено събитие изнесени национална и международна питчинг сесии за подпомагане производството на нови късофилмови проекти и професионални срещи с индустрията.

Международният фестивал за късометражно кино „В ДВОРЕЦА" е особено значимо културно събитие, с най-голямото европейско измерение, и неговият бюджет се формира от местни, национални и международни програми и партньорства. В следващите дни от участието на фестивалния екип в Кан предстоят низ от уговорени последващи срещи за финализиране на преговорите за допълващо европейско финансиране.

Повече информация за резултатите от участието на Международния фестивал за късометражно кино „В ДВОРЕЦА" в Кан очаквайте скоро, когато организаторите ще разкрият подробности какво да очакваме в гр. Бургас от 21 до 29 септември тази година.