Над 300 деца от Правец вече знаят как да сортират отпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2019 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Над 300 деца от Правец вече знаят как да сортират отпадъци

/КРОСС/ Силният вятър не попречи на жизнерадостното настроение, завладяло Правец днес. Дворът на ОУ „Васил Левски" и ГПЧЕ „Алеко Константинов" се оказа тесен за желаещите да се включат в интерактивното куклено шоу, организирано от „Екопак България" и община Правец. За него в града пристигна „Театърът на приказката - София" с образователния си спектакъл „Приказка за юначета с празни тумбачета". Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, героите, които живеят в парка и се хранят с отпадъците, изхвърлени разделно в жълтия, синия и зеления контейнер на „Екопак България", научиха децата от детски градини „Индира Ганди" и „Здравец" и учениците от ОУ „Васил Левски" защо е важно отпадъците от опаковки да се събират разделно. Героите разказаха колко е необходимо повече хора да изхвърлят разделно боклука си в разноцветните контейнери и обясниха как отпадъците могат да бъдат рециклирани, за да заживеят нов живот. Всички деца танцуваха с героите от спектакъла, участваха в състезание по сортиране на отпадъци, а накрая получиха подаръци - книжки за оцветяване и магнити с персонажите от кукления театър.
Представлението бе част от пролетното турне на „Театър на приказката - София" по инициативата на „Екопак България" „Нахрани ме разделно". То се провежда в партньорство с общините Ботевград, Своге, Тутракан, Плевен, Правец, Панагюрище, Тетевен, Пещера и Стрелча. Празникът е очакван от всички общини, защото на разбираем за децата език се поставя проблемът за отговорността на всеки обитател на планетата за опазване на природата. И от тук децата пренасят посланието си в своите домове и разпространяват зелената идея.

Малката Мина (6 г.), например, е твърдо решена да организира различни торби за различните видове отпадъци у дома. А Мартин (7 г.) без проблем посочи къде са най-близките три цветни контейнера до къщата, в която живее семейството му.

Образователната пиеса „Приказки за юначета с пълни тумбачета" пътува из българските градове пета поредна година. За този период актьорите от „Театър на приказките" обучиха над 7000 деца на възраст от 4 до 8 години как да събират разделно отпадъци.