"Алфа Рисърч": Близо 35 процента от избиратели ще отидат до урните на 26 май
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Май 2019 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Алфа Рисърч": Близо 35 процента от избиратели ще отидат до урните на 26 май

/КРОСС/ Една от тенденциите, които открояваме в нашето проучване е, че има леко активизиране на желанието на хората да участват в европейските избори. Връща се нивото от 35-36 на сто от избирателите, които заявяват готовност да отидат до урните за евровота на 26 май. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Геновева Петрова от „Алфа Рисърч". Тоест може да очакваме малко над 2.1 милиона души да гласуват в неделя, допълни тя.

Това, което наблюдаваме е, че в рамките на кампанията ГЕРБ успяха да възвърнат преднината си пред БСП. Това, разбира се, се дължи до голяма степен на активизирането на ГЕРБ в кампанията - те заложиха на кампания на успехите, на кампания, която подчертава техните постижения и заложиха на много силна анти БСП мобилизация. Към момента на приключване на проучването дистанцията между двете партии е от порядъка на 4.5 процента. Това е пряко свързано и с намаляващата тежест на левицата по време на кампанията. Няколко възможни причини има за това развитие и за тази динамиката на позициите на двете водещи партии. Първата от тях е, че в хода на кампанията БСП в крайна сметка не успя да развие, да наложи теми извън темата за предсрочните избори. Тази тема е важна за немалко хора, но тя не е достатъчна да мобилизира допълнителна подкрепа, извън твърдите партийни симпатизанти, които така или иначе заявяваха подкрепа за БСП в началото на кампанията. Втората важна причина е, че фактът, че лицата, на които левицата избра да заложи като на остриета, не успяха да се превърнат в тези рейтингови политици, които да успеят най-вече да преборят основния опонент от ГЕРБ.

ДПС според проучването на „Алфа Рисърч" е на трето място с 13.9. Подкрепата от 6 процента от хората решили да гласуват дават много сериозни шансове на ВМРО и водача на листата Ангел Джамбазки да спечелят място в новия европарламент. Интересното е, че основната конкуренция на ВМРО не идва от партньорите в Обединени патриоти, а от „Воля", която също благодарение на масираната медийна кампания, която реализира, успява да привлече може би около половината от бившите си избиратели, но и съществена част от бившите симпатизанти на Обединени патриоти, каза още Геновева Петрова. Другата партия, която има шансове да спечели място в бъдещия европарламент е „Демократична България" с 4.2 процента.