Три причини редовно да проверявате налягането на гумите си
Секция: Автомобили
23 Май 2019 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три причини редовно да проверявате налягането на гумите си

/КРОСС/ Летният сезон е почти тук. За да извлечете максимума от шофирането през лятото, уверете се, че гумите ви са с правилно налягане на въздух в тях. То влияе върху безопасността при шофиране, живота на гумите и разхода на гориво. Това са трите основни причини да го проверявате редовно.

1. По-лесно управление и повече безопасност

Налягането в гумите силно влияе върху управлението и безопасността на автомобила. Недостатъчно напомпаните гуми или неравномерното налягане в тях правят така, че автомобилът реагира бавно и има неочаквано поведение в екстремни ситуации.

„Важността на правилното налягане на гумите се усеща особено добре при екстремни ситуации, в които е необходимо бързо движение на кормилото, като например при смяна на лентата или избягване на сблъсък с животно на пътя. При дъжд, от друга страна, недостатъчно напомпаните гуми могат да увеличат спирачния път и да намалят съпротивлението при аквапланинг", обяснява Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

Нестабилността на управлението става е още по-голяма при по-тежък товар. Когато шофирате с тежък товар, ремарке или кемпер, трябва малко да увеличите налягането на гумите си.

2. По-дълъг живот на гумата

Налягането на гумите също влияе върху техния живот. Недостатъчно напомпаните гуми се износват по-бързо и са по-податливи на повреди.

„Ниското налягане води до прегряване на гумите и увеличаване на износването им. Структурните елементи на гумата се загряват и това увеличава вероятността да се получат повреди."

Недостатъчното налягане намалява разстоянието между колелото и повърхността на гумата. Така гумата лесно може да се удря в колелото, от което се увеличава вероятността от повреда на гумата, когато колата че се качва на бордюр. През лятото неравностите и дупките на пътя могат значително да увеличат ударите върху гумите.

„В идеалния случай, ниското налягане в гумите е адресирано дори преди смяната на гумата. В най-лошия случай недостатъчно напомпаните гуми могат да се повредят дори преди да стигнете до бензиностанцията", добави Мартин Дражик.


3. По-нисък разход на гориво и CO2 емисии

Налягането в гумите е пряко свързано с разхода на гориво и въглеродните емисии. Недостатъчното налягане увеличава съпротивлението при търкаляне на гумата, което води до ненужна консумация на гориво.

„Много производители на автомобили изброяват така наречената еко-препоръка за налягането в гумите в допълнение към препоръките за превоз на 1-3 души и пълен товар. Така се намалява съпротивлението при търкаляне и въглеродните емисии.", обяснява Дражик.

С течение на времето въздухът излиза по малко и при нормално шофиране не може да се прецени, ако гумата е недостатъчно напомпана. Затова трябва да проверявате налягането на гумите дори след смяната им на всеки три седмици или поне преди дълго пътуване през лятото. При горещо време не е необходимо да се намалява налягането, защото ако е малко свръхналягане не вреди на гумата.

Съвети за безопасно шофиране през лятото

Сменете гумите, които са били в употреба повече от 6 години, дори ако има остатъци от протектора.
Проверете дълбочината на протектора. От съображения за безопасност минималната препоръчителна дълбочина на протектора е 4 мм. Използването на износени гуми ще удължи спирачния път на автомобила и ще го направи по-труден за управление.
Проверете страничните стени и протектора на вашите гуми за всякакви пукнатини, цепнатини и издатини.
Проверете основните канали. Всички големи камъчета, които са заседнали в основните канали, ще проникнат по-дълбоко в гумата по време на шофиране и могат да причинят повреда на гумите.
Проверете дали всички гуми са равномерно износени. Сменяйте местата на прдните и задните гуми за по-равномерно износване. Поставяйте двете гуми в най-добро състояние на задния мост за по-голяма безопасност.
Редовно проверявайте налягането на в гумите. Правилното налягане увеличава безопасността, удължава живота на гумите и намалява разхода на гориво. Трябва да проверявате налягането на вашите гуми на всеки три седмици и при всяко по-дълго пътуване. Проверете налягането, когато гумите са студени.
Рестартирайте системата за предупреждение за налягането в гумите, след като сте задали правилното ниво на налягане. Стандартното оборудване на модерните автомобили има сензори - Системата за следене на налягането в гумите (TPMS, Tire Pressure Monitoring System).