Китай създаде влак на магнитна възглавница, развива 600 км/ч.
Секция: ИКОНОМИКА
23 Май 2019 19:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай създаде влак на магнитна възглавница, развива 600 км/ч.

/КРОСС/ Първият прототип на влак на магнитна възглавница (тип маглев), разработен от Китай и развиващ скорост до 600 километра в час, излезе днес от производствената линия на завода в град Циндао в източната провинция Шандун, съобщи Синхуа, цитирана от БТА."В момента прототипът е достигнал до статична левитация и е в добро състояние", коментира Дин Сансан, ръководител на научно-изследователската група и заместник-главент инженер на компанията за строителство на локомотиви и вагони Циндао Сифан (подразделение на железопътната корпорация Си Ер Ер Си - CRRC).По думите му прототипът ще позволи да се тестват ключови технологии и основни компоненти на високоскоростната система маглев, за да се постави основата за създаването вече на инженерния прототип на влака.

Работата по разработката на инженерен прототип с 5 вагона върви по установения ред, каза Дин Сансан. Предполага се, че той ще излезе от производствената линия през 2020 година, а през 2021 година трябва да са завършени всички необходими тестове и комплексни проверки.Първата в света действаща жп линия на магнитна възглавница бе изградена в Шанхай през 2004 година, за да свърже международното летище "Пудун" с метростанцията "Лунян Лу". Влакът взема разстояние от 30 километра за 7 минути. Този маглев е най-бързият от функциониращите в света пътнически влакове на магнитна възглавница и развива скорост от 431 километра в час.

В момента около 10 страни в света разработват влак на магнитна възглавница. Рекордна скорост за пътнически влак бе развита в Япония - там маглев достигна през 2015 година на тестови участък скорост от 603 километра в час.