Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков. ВАС: Не са знаели, че е негов
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Май 2019 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков. ВАС: Не са знаели, че е негов

/КРОСС/ Двама съдии от Върховния административен съд (ВАС) - Николай Гунчев и Светослав Славов, са ловували в стопанство, собственост на обвинения в няколко престъпления бизнесмен Миню Стайков, докато той е в ареста. Освен това, преди време единият от магистратите е работил по дело, свързано със собственика на винпром "Карнобат", съобщи в. "24 часа".Ловът се е състоял през декември миналата година в дивечовъдното стопанство "Кабата" край Бургас и имената им са вписани в официален документ на Министерството на земеделието, храните и горите. Фирмата на Стайков "Топаз мел" взе на концесия стопанството още през 2009 година.

По този повод днес от ВАС излязоха с позиция, от която става ясно, че не е установено нищо нередно в действията на съдиите, както и че не може да се говори за конфликт на интереси по делото, свързано с бизнесмена. Ето какво се казва в становището:

"Съдиите от ВАС Светослав Славов и Николай Гунчев са участвали в законно организиран лов, проведен по Закона за лова и опазване на дивеча, като са представили необходимите разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие. В груповия лов са участвали лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали.

Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет и със съответното разрешително за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е длъжен да знае кой е концесионерът на обекта.

Посоченото в материала първоинстанционно административно дело № 4268/2013 година е образувано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с пълно единодушие и по него няма особено мнение. С това решение първоинстанционният съд е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията. Страните по административното дело не са упражнили правото си на жалба срещу това решение и същото е влязло в сила. Касае се за производство, развило се пред ВАС преди повече от 5 години.

Съдиите от ВАС решават на свой доклад по над 200 дела годишно (в това число Светослав Славов и Николай Гунчев), отделно се произнасят по докладите на колегите си в петчленни, седемчленни, смесени състави, както и по секретни дела.Участието на двамата магистрати в проведения по законовите правила групов лов няма отношение към правораздавателната им дейност".

Делото е по жалба на Федерацията на гръцките производители на дестилирани напитки срещу "Сис Индъстрийс" - фирма на Стайков. Спорът в съда приключва в нейна полза. Адвокат на "Сис Индъстрийс" по това дело е Светослав Коев, а един от съдиите е Станислав Славов, с когото заедно са ловували в стопанството на алкохолния бос, уточнява вестникът.

Съдия Николай Гунчев пък беше кандидат за член на Висшия съдебен съвет през 2017 г., но не беше избран от колегите си. Той беше и в ръководството на Съюза на съдиите.

Миню Стайков, който е в ареста от няколко месеца, е обвинен за ръководене и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. През май той се сдоби и с допълнително обвинение, когато стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята. Зам.-главният прокурор Иван Гешев определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

Неотдавна Стайков обяви гладна стачка в ареста.