Деница Николова: Дигитализацията и внедряването на иновации ще дадат по-силен тласък за развитието на Дунавския регион
Секция: ИКОНОМИКА
23 Май 2019 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Деница Николова: Дигитализацията и внедряването на иновации  ще дадат по-силен тласък за развитието на Дунавския регион

/КРОСС/ Развитието на Дунавския регион и мястото му в бъдещото разпределяне на ресурси от кохезионните фондове на ЕС в периода след 2020 г. обсъдиха на работна среща в Букурещ националните координатори по изпълнение на Дунавската макрорегионална стратегия. Представителите на 14-те държави коментираха промените в мерките и дейностите, които да доведат до по-резултатно развитие на териториите по поречието на река Дунав. България е представена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която представи позицията на страната ни по отношение на необходимите промени в подхода на изпълнение на стратегията.

„Целта ни е стратегията за развитие на региона да бъде ориентирана към по-малко на брой, но стратегически ориентирани приоритети, обединяващи интересите на всички държави", заяви заместник-регионалният министър. Това може да се стане с дефиниране на стратегически проекти, които с подкрепата на бъдещо европейско финансиране да дадат основен тласък в развитието на териториите на държавите. Такива са дигитализацията и цифровата трансформация, внедряването на иновации, иновативни подходи и инвестиции, които могат да допринесат за по-видими резултати от съвместните усилия на държавите, както и ангажираните институции в изпълнение на стратегията.

„За България е ключово важно да потърсим синергията между стратегията, възможностите й за финансиране през програма „Дунав" и стратегическия ни фокус за развитие на Северна България. Ключово важно за сближаването на регионите в ЕС е да се осигурят още на този етап необходимите гъвкави механизми за изпълнение на транснационални проекти с мащаби над националните граници, тъй като това ще допринесе за по-видими резултати от стратегията и ще осигури по-цялостни и териториално ориентирани инвестиции даващи тласък в развитието", коментира зам.-министър Деница Николова.