БАН отбеляза с тържество и изложба Деня на българската просвета и култура
Секция: КУЛТУРА
23 Май 2019 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАН отбеляза с тържество и изложба Деня на българската просвета и култура

/КРОСС/ С тържествено събрание и изложба Българската академия на науките отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството, свикано от Ръководството на Академията, Общото събрание и Събранието на академиците и член-кореспондентите, се проведе в зала „Проф. Марин Дринов" на БАН.

Честването на 24 май и делото на Кирил и Методий в нашата страна има вече дългогодишна история, каза акад. Дамян Дамянов, който откри честването. Той допълни, че Българското книжовно дружество и Българската православна църква са първите две национални институции, поставили началото на тържественото отбелязване на 24 май.

В деветнадесетата година от новото хилядолетие се навършват 1 150 години от Успението на Св. Константин Кирил Философ, каза в приветствието си председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Той припомни, че Академията отбеляза събитието чрез различни инициативи, сред които международната конференция „Нему да бъде слава, чест и почит. 1150 г. от кончината на Св. Константин Кирил Философ". През 2019 г. се навършват 150 години от създаването на Българската академия на науките - първата научна организация, създала специална институция за изследване на делото на Солунските братя, която е призната за световно средище на кирилометодиевистиката.

Нека със своята изследователска и просветителска работа оправдаем доверието на българските граждани като активно съдействаме, както ни завещаха нашите основатели, за духовното усъвършенстване и веществено обогатяване на българския народ, каза в приветствието си акад. Ревалски. Той допълни още, че днешните държавници и политици трябва да следват примера на Средновековните владетели и не само на думи да постават науката, образованието и духовността като най-важен национален приоритет.

Доц. Ана Стойкова от Института за литература на БАН изнесе академично слово на тема „Култът към Кирил и Методий през българското Средновековие: идеологически трансформации". Открита беше изложба "Кирило-Методиевската идея в православното християнство", организирана от Кирило-Методиевския научен център на БАН. В изложбата са включени и експонати, предоставени от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН.