Йотова: Просветата и културата ни направиха народ
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2019 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Просветата и културата ни направиха народ

/КРОСС/ Силна е онази държава, която не затваря училища и задържа младите хора в родината, заяви Илияна Йотова на честването на 160-годишнината на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий" в село Обручище.

„Просветата и културата ни направиха народ, а българската държава превърнаха в духовна империя. Делото на Светите братя Кирил и Методий не само създаде свещените букви и славянската писменост, а пося познанието, отстоя култура и ценности, които българската държава разпространи към другите славянски народи." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Основно училище „Св. св. Кирил и Методий" в село Обручище, община Гълъбово. Вицепрезидентът бе официален гост на честването на 160-годишнината от създаването на школото.

Илияна Йотова изтъкна, че Кирило-Методиевото дело оцелява благодарение на прозорливостта на тогавашната българска държава, в която учениците на славянските първоучители намират спасение.

„Преди 160 години, във време на робство, в прощъпулника на национално-освободителните борби, в село Обручище будни хора са прозрели, че няма нищо по-ценно от просвещението, без знанието няма как да пребъдат род и родина", подчерта вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова силна е онази държава, която не затваря училища, а строи нови, която задържа младите хора в родината, където да градят своето и нейното бъдеще.

Вицепрезидентът благодари на учителите за тяхната отдаденост. „Мисията ви е много трудна в днешното технологично и забързано време - не само да давате знания, но да изграждате добри хора, критично мислещи личности", посочи Илияна Йотова. Според вицепрезидента признанието за учителското дело не се състои само в цифрите. То е в успехите на учениците. „Трябва да върнем на учителя полагащото му се достойно място в обществото. Да възпитаме децата си в уважение към учителя", призова Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че родителите трябва да бъдат съюзници на учителите. „Има много агресия в училище, с която само заедно можем да се преборим", заяви Илияна Йотова.

На учениците вицепрезидентът пожела да бъдат горди българи, да мечтаят смело и да не съществуват прегради пред амбициите им.

Плакет на вицепрезидента в знак на признание и благодарност за активната дейност връчи Илияна Йотова на директора на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий" Илина Генова.

По-рано вицепрезидентът разгледа в школото изложба, посветена на неговата 160-годишна история.