Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха в София
Секция: България - Русия
24 Май 2019 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха в София

/КРОСС/ От 24 май до 30 юни жителите и гостите на София ще могат да видят два от най-емблематичните за българската история предмета - меча на хан Кубрат и пръстена с монограм, които се съхраняват в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. Те са част от съкровище, открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Експонатите са част от изложбата „Мечът на хан Кубрат" и са изложени в Националната художествена галерия.

Изложбата бе открита от министър-председателя Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, зам.-директора на Държавния Ермитаж проф. Георгий Вилинбахов и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за пристигането на меча и пръстена на хан Кубрат е разговарял с президента на Русия Владимир Путин при посещението му в Москва миналата година. Той разказа на гостите от чужбина историята за хан Курбат и сноповете, които олицетворяват силата на съединението. „И това е единственият изход на една нация да бъде вечна. Затова много благодаря и се радвам, че тези неща са тук", каза още Борисов. Той заяви, че ще започнат преговори с Ермитажа да бъдат направени копия на меча и пръстена, които да останат в България. „Това е превъплъщението - с огнен дух и меч, това е в България в днешния ден, така пеят и децата. Да се кръстоса духът с огнения меч - тогава вече една нация има сила", посочи Борисов.

Министърът на културата Боил Банов определи като знаково откриването на изложбата точно на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Надявам се, че в този месец и няколко дни много хора ще дойдат в Националната художествена галерия, за да им трепне сърцето, поглеждайки този меч и този пръстен", посочи той. Банов изрази надежда изложбата „Мечът на хан Кубрат" да бъде началото на дългосрочно сътрудничество в областта на културата между България и Русия.

От своя страна, посланикът на Русия Анатолий Макаров заяви: „С голямо удоволствие отбелязвам, че Ермитажът открива тук, на българска земя, своя експозиция. Хан Кубрат е първият обединител на няколко племена в съюза, по-късно наречен Велика България. Искам да подчертая, че сътрудничеството на страните ни в областта на културата се развива динамично и откриването на тази изложба показва укрепването на връзките между нашите музеи".

Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов посочи, че изложбата показва вещи, които докосват сърцата и душата на всички българи. Той заяви, че няма по-добър начин от това да посрещнем 24 май - празникът на духовността, от това да си припомним, че тази духовност се гради и изгражда, защитава и укрепва много векове наред.

Зам.-директорът на Държавния Ермитаж проф. Георгий Вилинбахов подчерта, че отношенията на музея с България ще продължават да се развиват и след изложбата „Мечът на хан Кубрат". „Историческите и културни връзки между България и Русия съществуват отдавна и за това изключително голямо значение имат културните и езикови връзки между двете държави, както и религията", посочи той.

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.