Пловдивският театър обра Аскеер-ите
Секция: КУЛТУРА
25 Май 2019 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивският театър обра Аскеер-ите

/КРОСС/ Диана Добрева взе награда "Аскеер" за режисура на спектаклите "Дебелянов и ангелите" в Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив и "Бащата" в Народен театър "Иван Вазов".

Представлението на Пловдивския театър "Дебелянов и ангелите" бе най-отличаваното на 29-ата церемония по връчването на най-старите награди у нас -"Аскеер", която по традиция се състоя в Театър "Българска Армия", в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Приза за съвременна българска драматургия получи Александър Секулов за пиесата си "Дебелянов и ангелите", която спечели и наградата за най-добро представление.

Валентин Ганев получи статуетката "Аскеер" на Георги Чапкънов за водеща мъжка роля в спектакъла на НТ "Иван Вазов" -"Спускане от връх Морган", режисиран от Николай Ламбрев-Михайловски.

Церемонията традиционно бе под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

За пръв път в историята на наградите "Аскеер", номинираните артисти пристигнаха на червения килим пред Театъра на Армията с военна техника и бяха посрещнати под звуците на гвардейски оркестър.

Празничната вечер бе открита с химна на българската просвета "Върви, народе, възродени!" в изпълнение на детския хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова, в което се включи и цялата публика.

Гостите и номинираните бяха впечатлени и от изцяло обновената и модерна визия на церемонията, зад която стои творческият екип в състав: младият режисьор Иван Москов, звуковата среда е дело на Добрин Векилов - Дони, сценографията е на Нина Пашова, а графичният дизайн и визуалното оформление са на Георги Панчев и Анна Игнатова.

"Цял живот съм изричал чужди думи, писани от автори или сценаристи и сега не мога да намеря свои, с който да ви благодаря." С този цитат от Кръстьо Сарафов се обърна към публиката в благодарствената си реч големият български актьор Иван Налбантов, който беше удостоен с наградата "Аскеер 2019" за цялостен принос към театралното изкуство. Той предаде символично щафетата в ръцете на младото поколение артисти, като връчи лично статуетката на Ненчо Костов, който е победител в категорията "Изгряваща звезда" за ролята на Дебелянов в "Дебелянов и ангелите" на ДТ "Н.О. Масалитинов" - Пловдив.

Радина Кърджилова заслужи "Аскеер" за водеща женска роля за превъплъщението си в Сара в представлението "Любовникът" на Харолд Пинтър в НТ"Иван Вазов", постановка Деян Донков.


Победители в категория "Поддържаща роля" станаха Ирини Жамбонас за Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" в Малък градски театър "Зад канала" и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в "Килър Джо", отново продукция на "Зад канала".

Мира Каланова бе наградена със статуетка "Аскеер" за сценографията си в представленията "Дебелянов и ангелите" в ДТ "Н.О. Масалитинов" - Пловдив и "Бащата" в НТ "Иван Вазов".

За музиката си в спектаклите "Празникът" в Малък градски театър "Зад канала", "Драконът" в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна и "Наблюдателите" в НТ "Иван Вазов", " Аскеер" получи Калин Николов.

За костюмография беше отличена Свила Величкова за "Драконът" в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, "Наблюдателите" в НТ "Иван Вазов" и "Коя гад изяде кашкавала" в ДТ "Сава Огнянов" -Русе.

Паметта на отишлите си артисти беше почетена с видеоклип и аплодисменти от цялата трупа на Театър "Българска Армия" на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крака.

Епицентър