България гласува за нови евродепутати
Секция: ПОЛИТИКА
26 Май 2019 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България гласува за нови евродепутати

/КРОСС/ България избира новите си представители в Европейския парламент. Избирателните секции отварят врати точно в 7.00 ч.

Общо 317 души влизат в битка за 17 места в Европейския парламент. Зад тях стоят 15 партии, 9 коалиции и 11 инициативни комитета.

Тази година промени бяха нанесени в бюлетината. Целта - да се избегне така нареченият феномен „15 - 15". Преференциите са с номера от 101 до 117. За първи път ще имаме възможност и да отбележим „Не подкрепям никого".

Новости при правилата за гласуване няма. Със синя химикалка с Х или V се посочва нашия избор, както и преференцията.

В 3300 секции из страната ще има възможност и за машинно гласуване.

Всеки може да провери номера на избирателната си секция и мястото на гласуване по интернет, с SMS или по телефона. Справките се осигуряват от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Информация чрез интернет може да получите на адрес: https://www.grao.bg/elections/. Другият вариант за получаване на информация е чрез есемес, който трябва да бъде изпратен на номер 18429 - единен и за трите мобилни оператора. Цената на един есемес e 25 стотинки без ДДС. В текста гражданите трябва да изпишат единствено десетте цифри на своето ЕГН.Системата връща отговор с номера и адреса на избирателната секция.

По телефона справка може да направите с обаждане на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"), който е безплатен за цялата страна.