ЦИК: Всички изборни секции са отворени
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК: Всички изборни секции са отворени

/КРОСС/ "Изборният ден започна нормално, спокойно, данни към момента няма дори за активността няма и няма как да имаме, часът е 8,30. От 3000 секции, в които имаше машинно гласуване, имаше две, в които имаше проблем - едната беше в Добрич, проблемът е отстранен, не са могли да включат машината в секционната избирателна комисия. Вторият проблем е в Перник. Техникът е на място и се работи по отстраняване на проблема", каза пред БНР говорителят и член на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Пред всяко помещение за гласуване са разположени указателни табла с номерата на партиите, коалициите, независимите кандидати в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласува със син химикал и със знак хикс или ве, който се поставя в квадратчето пред името на партията, коалицията или независимия кандидат. Ако се гласува предпочитание за кандидат от партийна листа, т.нар. "преференция" се поставя и втори знак в кръгчето с трицифрените номера. От ЦИК съветват избирателите:

"Не трябва да е забравил личната си карта, за да може да гласува, трябва да знае, че СИК не трябва на глас да произнася неговите данни от личната карта и да следи първи и втори печат, защото не малък брой от невалидни бюлетини имаме и поради тази причина" - каза говорителят на комисията Таня Цанева.

"Когато вече сте гласували, сгъната ви е бюлетината по начин, по който ще ви окажат в СИК, излизайки от стаята за гласуване, преди да пуснете бюлетината, да бъде поставен втори печат, защото ако този втори печат няма, за съжаление вашият глас ще бъде невалиден".

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласуване. Избирателят сам ще решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с възможност за поправка преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на разписка от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия.

Над 2500 са регистрираните наблюдатели от неправителствени организации, които ще следят за честността на изборите. Жалби и сигнали за нарушения се подават в РИК, в ЦИК или до МВР и прокуратурата. Телефоните за връзка с институциите са вписани в информационните табла пред секциите.