Тръмп и Шиндзо Абе премериха сили на игрището за голф
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Май 2019 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп и Шиндзо Абе премериха сили на игрището за голф

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският министър-председател Шиндзо Абе откриха визитата на американския президент в Страната на изгряващото слънце на голф игрище.

За днес програмата на Тръмп включва "турнир" по любимия на двамата политици спорт, преди да отидат да наблюдават турнир по сумо.

Тръмп и Абе отидоха в Мобара кънтри клуб в Чиба край Токио при температури над 30 градуса по Целзий. Впоследствие Абе пусна в мрежата селфи, на която двамата са ухилени в камерата преди в понеделник да започне официалният елемент на четиридневната екскурзия на Тръмп с посещение на новия император.

Определено може да се каже, че Северна Корея ще бъде една от основните теми на разговорите, които Тръмп ще води в Япония, след като днес той започна деня със съобщение в туитър, в което принизява значението на двата опита на Пхенян на ракетно оръжие. Определяйки изпробваните оръжия като "оръжия с малък обсег", американският президент заключава, че „те смутиха някои от моите хора, както и други, но не и мен". Сред тези "хора" очевидно е съветникът по национална сигурност Джон Болтън, който в събота каза, че "няма съмнение", че ракетните изпитания противоречат на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Но Тръмп подчерта:"Имам доверие, че председателят Ким ще спази обещанията си пред мен."

След голфа Тръмп и Абе ще наблюдават финалния кръг от турнир по сумо в Токио. Американският президент ще връчи на японския майстор Асанояма "Купата на президента" - с тегло 60-70 килограма.

В понеделник започва сериозната дипломация. Тръмп ще бъде първият чуждестранен държавник, който ще се срещне с новия император Нарухито, който зае трона в началото на месеца.

Съединените щати и Япония, съответно първа и трета икономика в света, са в процес на обсъждане на сложни въпроси по деликатна търговска сделка между двете страни. Тръмп е на обичайната си позиция, критикуващ това, което определя като небалансирани търговски отношения, заявявайки, че те ще станат „в известна степен по-честни" след постигането на сделка.

След голфа той написа в Туитър, че е бил постигнат "голям успех" в преговорите, но "ще трябва малко да се изчака" до след изборите за горната камара на японския парламент през юли.

Висшия търговски представител на Щатите Робърт лайтхайзър проведе повече от два часа в разговори с японския министър на търговията Тошимицу Мотеги в събота вечерта, но няма подаден знак за постигане на пробив. След разговора Лайтхайзър заяви, че "се задълбочиха нашето разбирателството по нашите позиции и начина ни на мислене". "Но това не означава, че нашите позиции са в идеална хармония.

Източник: БГНЕС