Започнаха поучванията по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита на птиците
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2019 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започнаха поучванията по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита на птиците

/КРОСС/ Стартираха теренните проучвания по проект „Живот за птиците", изпълняван от ЧЕЗ Разпределение България, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/. Това е една от най-ключовите дейности в проекта, от която ще бъда получена допълнително информация за рисковите за птиците електрически стълбове и въздушни електропроводи в западната част на страната.
Първият етап на теренните проучвания стартира през 2018 г., когато бяха обхождани рискови електропроводи в Специално защитени зони: „Свищовско-Беленска низина", „Комплекс Беленски острови", „Никополско плато", „Златията" и „Кресна".

През настоящия сезон проучванията са съсредоточени в няколко Натура 2000 зони, които също са част от проекта - „Места", „Славянка", „Кресна", „Раяновци" и „Понор". До края на месец ноември полевите експерти ще обхождат ежемесечно рискови за птиците въздушни електропроводи, които бяха предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на БДЗП и ЧЕЗ Разпределение България. Често в природата птиците стават жертви на токов удар при кацане върху необезопасен електрически стълб, или от директен сблъсък с проводници. Eкипите констатираха и първите жертви по време на проучването - черношипа ветрушка (керкенез), голям ястреб, обикновен мишелов и др.

Проучването ще продължи 3 години, като зоните на конфликт между птиците и електропреносната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно. Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България" е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на „ЧЕЗ Разпределение България" АД и БДЗП за опазването на биологичното разнообразие - защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене. Времетраенето на проекта е 63 месеца от 01.10.2017 г. до 31.12.2022 г.