БСП–София: Има сериозна опасност от нарушаване на ИК при предаването на протоколите на СИК
Секция: ПОЛИТИКА
26 Май 2019 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП–София: Има сериозна опасност от нарушаване на ИК при предаването на протоколите на СИК

/КРОСС/ БСП - София подаде сигнали до 23-та, 24-та и 25-та РИК, както и до ЦИК,за нарушаване на разпоредбите на чл.100, ал.1, т. 2, т. 3, т. 4 на Изборния кодекс. Представители на ПП „Воля" масово не се явявиха в изборните помещения, с което затрудниха сериозно действията на СИК от 23-ти, 24-ти и 25-и ИР в предизборния ден, при откриването на изборния ден, при осигуряването на свободното и спокойно протичане на гласуването в избирателните секции, както и при преброяване на гласовете за кандидатските листи.

Налице е сериозна опасност за нарушаване на чл. 285, ал.1, връзка с чл. 378 от ИК, които изискват предаването на протоколите с изборните резултати на РИК, да се осъществи от председател или зам.-председател,
секретар и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. При отсъствие на представители на три различни политически сили е невъзможно законосъобразно предаване на протоколите.

БСП - София настоява 23-та, 24-та и 25-та РИК и ЦИК да предприемат съответните мерки с цел нормално приключване на гласуването, отчитане на изборните резултати и предаването на секционните протоколи на РИК.