Опровергаха популярна теория за произхода на човека
Секция: Наука
27 Май 2019 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опровергаха популярна теория за произхода на човека

/КРОСС/ Учени от Чикагския университет стигнаха до заключението, че Хомо сапиенс не произхожда от австралопитеците седиба, както твърдеше една от най-популярните теории, съобщи Лента. За най-вероятните прародители на съвременния човек се смятат австралопитеците афаренсис, станали известни от фосилите от Луси.

Специалистите са създали генеаложка карта на 28 двойки от различни видове хоминиди и потомците им, като взели под внимание възрастта на първите открити фосили. В един-единствен случай вкаменелостите от прародителя се оказали по-стари от тези на неговия потомък - при Хомо еректус и еволюиралия 100 000 - 200 000 години по-късно от него Хомо антесесор. При това е известно, че австралопитеците седиба са с 800 000 години по-млади от най-ранните фосили, свързани с рода Хомо.

Учените стигнали до извода, че ако видът е съществувал преди около 0,97 милиона години, вероятността вкаменелост от него да е по-млада от предполагаемия му потомък е 0,9 процента. Това е възможно, ако първоначалният вид съществува след отделянето на нови еволюционни клони от него.
Някои специалисти смятат, че именно това се е случило с австралопитеците седиба. Новите данни обаче показват, че тази вероятност е съвсем малка.

По думите на учените, Луси и роднините ѝ са най-вероятните прародители на човека сред известните досега древни хоминиди. Все пак остава и вероятността основните прародители на човека дори все още да не са открити.