Берлускони става член на Европейския парламент
Секция: СВЯТ
28 Май 2019 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Берлускони става член на Европейския парламент

/КРОСС/Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който оглавява Форца Италия, спечели 557 000 гласа в последните избори за Европейски парламент, като стана най-популярният кандидат на партията, информира РИА Новости.

Берлускони стана първи сред своите партийни членове във всичките четири от петте избирателни района, в които той реши да се кандидатира за Европейския парламент. В петия избирателен район в централна Италия списъкът на Форца Италия оглави сегашния председател на Европейския парламент и заместник на Берлускони в партията Антонио Таяни.

По този начин, както се отбелязва в дясноцентристката партия, Берлускони в новия състав на ЕП ще бъде получател на най-голям брой гласове сред италианците, като се има предвид, че лидерът на партията Лига, спечелила изборите, Матео Салвини, трябва да се откаже от поста вицепремиер и да заеме мястото на парламентарен представител.

"Както и преди сме незаменими, без нас дясноцентристите губят", цитира вестник "Република" Берлускони.

През 2013 г. Берлускони загуби възможността да заеме държавна длъжност и да се кандидатира за изборите поради присъдата по случая с финансова измама в своята група Медиасет. Преди година заповедта за забрана бе отменена.

Според резултатите от изборите Форца Италия е спечелила само 8,8% от гласовете. Убедителна победа пред тях отбеляза дясната партия Лига, която последователно критикуваше политиките на сегашното ръководство на Европейския съюз и настояваше за необходимостта от премахване на антируските санкции на ЕС. За Лига са гласували 34,3% от италианците, като за първи път я превръщат в най-влиятелната политическа сила в Италия. Второ място заема Демократическата партия, която подкрепиха 22,7% от избирателите. Първите три се допълват от спечелилото 17% обществено-политическо Движение 5 звезди, което отстъпи място на своите партньори в правителствената коалиция от Лига, съобщи БГНЕС.