Анализатори: Борисов ще продължи разчистването в ГЕРБ, в БСП битките няма да секнат
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2019 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анализатори: Борисов ще продължи разчистването в ГЕРБ, в БСП битките няма да секнат

Ако трябва да определим резултатите от евроизборите, ГЕРБ в контекста, който зададоха БСП, отбеляза чист нокдаун. Разбира се, в контекста на демократичната интерпретация на изборния процес, защото биткаджийството на БСП се разминава доста от реалната природа на демокрацията, това е втори шанс. Фактически всички победили, всички партии, които имаха успех на тези избори, получиха реално втори шанс. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" политологът Румяна Коларова.

Според нея преди изборите в един момент се е бил създал един вид паритет между ГЕРБ и БСП, но левицата никога не е имала реална преднина. Според Коларова, Корнелия Нинова няма никакво намерение да подава оставка и очевидно ще търси да втвърди позицията си в партията, което означава, че вътре в партията отношенията силно ще се изострят.

Поне по заявката, която даде Бойко Борисов в изборния ден, ще има продължаване на разчистването на партията и той го обеща категорично. Що се отнася до БСП, виждаме, че ще продължат вътре битките не само за лидерството, но и позиционното противопоставяне на двете лобита - покрай Сергей Станишев и около Корнелия Нинова. Тоест там не е решен проблема с вътрешнопартийните противопоставяния - не е решен проблема с вътрешнопартийната демокрация и Нинова даде също заявка, че ще определя нови правила за избор на лидер, които обаче много повтарят това, което се случи в десницата преди доста години. Това каза от своя страна политологът Георги Киряков. На Корнелия Нинова проблемът не е това, което каза вчера на пресконференция след изборите, а това което каза и което казваше преди вота. Не можеш три дни преди изборния ден да говориш за отговорността при загуба - това означава, че тя още тогава е знаела, че ще загуби, коментира политологът. БСП претендираха още от началото, че са предизвестените победители, защото имаха вече някаква преднина, дадена от социолозите и че водят битка за България на живот и смърт - а се оказа, че не е така. Оказа се, че Корнелия Нинова през цялото време е смятала, че ще загуби, допълни Киряков.