Заснеха рядък вид панда албинос в Китай
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Май 2019 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заснеха рядък вид панда албинос в Китай

/КРОСС/ Рядка панда албинос е била заснета с камера в природен резерват в югозападен Китай, което показва, че албинизмът съществува сред дивите панди в региона.

Безупречно чистото животно с червени очи е снимано по време на преходи през гората в средата на април в югозападната провинция Сечуан, съобщи агенция „Синхуа", цитирана от БГНЕС. „Пандата е албинос на възраст между една и две години", казва Ли Шън, изследовател, специализиран по мечките в Пекинския университет, който е цитиран в информацията на Синхуа. От националния природен резерват Волонг, където животното е било забелязано, казаха пред Франс прес, че няма повече подробности за пандата албинос.

Повече от 80% от дивите панди в света живеят в Сечуан, а останалите в провинция Шанси и Гансу. От ноември в плен по света имаше около 548 гигантски панди, съобщава Синхуа.

Броят на живеещите сред дивата природа е намалял до по-малко от 2000 според Световния фонд за дивата природа. Известен със своята "дипломация с панди", в която Китай изпраща от редките животни в други страни като символ на близки отношения, Пекин е инвестирал в различни програми за защита на своите космати посланици през последните години.

През 2018 г. Китай обяви планове за създаване на бастион за гигантските панди, който е три пъти по-голям от Националния парк Йелоустоун, за да свърже съществуващите диви популации и да насърчи размножаването на прочутото с бавното си възпроизвеждане животно.

Най-малко 10 млрд. юана (1,45 млрд. долара) са били предвидени за Националния парк „Гигантска панда" в планинския югозападен Китай.