Пловдивско село на бунт: Блокира път заради безводие
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Май 2019 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивско село на бунт: Блокира път заради безводие

/КРОСС/ Днес жители на пловдивското село Церетелево блокираха за час общинския път Неделево-Церетелево-Царимир, заради проблемен водопровод. Полиция отбиваше колите по обход.

Проблемът е от повече от две години, но сега от пет месеца нямаме нормално водоподаване, много често в населеното място няма вода, водоизточникът не достига, каза БТА кметът на селото Върбина Тотева.

Когато има вода, налягането е толкова слабо, че нито перални, нито бойлери работят, разказват жителите на селото. По думите им, авариите са чести и трудно откриваеми от ВиК специалистите.

Тръбопроводната мрежа в селото е много стара. През годините са правени частични подобрения, но сега са започнали отново чести аварии, които не се отстраняват на време, казва кметът.

По думите й досега е трябвало да бъде подменено 1250 метра трасе от водопровода в проблемен терен, което все още не е започнало. Опасенията на хората са, че сега със затоплянето на времето отново ще намалее водата във водоизточника и ще се стигне до ситуация от преди две години, когато без вода са били четири села от община Съединение.

За БТА кметът на общината Атанас Балкански, каза че е наясно с проблемите в селото. Селата Любен, Правище, Церетелево и Неделево се захранват от една обща помпена станция. По димите му от началото на годината са продухвани кладенци, поставена и нова помпа специално захранваща Церетелево и е закрепено положението, но тръбопроводът в селото е тотално амортизиран.

За утре е насрочена съвместна среща на кметовете на селото и на община Съединение с управителя на ВиК-Пловдив за търсене на решение за подмяна на ВиК инсталацията в населеното място.