Руският писател - фантаст Дмитрий Глуховски се срещна с почитатели в подземията на НДК
Секция: КУЛТУРА
28 Май 2019 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският писател - фантаст Дмитрий Глуховски се срещна с почитатели в подземията на НДК

/КРОСС/ Световноизвестният руски фантаст Дмитрий Глуховски се срещна с над 200 от българските си фенове в едно специално събитие в подземията на НДК, пост". Култовият руски автор, станал световноизвестен най-вече със своята трилогия „Метро" дойде в София за премиерата на най-новата си антиутопия само няколко дни след грандиозната световната премиера на творбата, написанa директно в аудиоформат, специално за Storytel.
създадено от Storytel в мрачната стилистика на най-новата му творба - аудиосериала "Граничен
"Страхувам се, че антиутопиите все по-често и все-бързо се превръщат от литература в реалност", каза световноизвестният руски писател Дмитрий Глуховски на премиерата на аудиосериала "Граничен пост. "Граничен пост" пресъздава вечно повтарящата се история за рухващата империя, която измисля своя враг и изгражда стени и митове, за да го държи извън границите си. Неочаквано, най-мощното и страшно оръжие в историята се оказват думите. "Думите могат да убиват", е посланието на руския писател във времената, когато езикът на омразата е завладял модерния ни свят. 

В специалната среща - разговор с медиите взеха участие и преводачът на неговите текстове на български Васил Велчев, актьорът, озвучил аудиосериалът "Граничен пост" Момчил Степанов, Лиза Василева и Анa Клисарска от Storytel и Христо Блажев от Ciela - издатели на Глуховски в България. Сериалът вече е в българската апликация на Storytel с превод на Васил Велчев и озвучена от Момчил Степанов.

„За нас е голямо събитие фактът, че един от най-известните и издавани руски автори написа „Граничен пост" специално за слушателите на Storytel. През нашата стримийнг платформа неговият сериал има възможност да достигне бързо до публика в няколко държави. Историята, която Глуховски разказва, ще ви разтърси. И макар „Граничен пост" да е научна фантастика, аналогиите със съвременните заплахи по света са натрапчиви", казва регионалният управител на Storytel Лиза Василева.

С "Граничен пост" авторът на Meтро 2033 създава последната си история в уникалната за него постапокалиптична стилистика. След смъртоносна гражданска война, в която се използват и забранени оръжия, Русия е само малка останка, от това, което е била. Границата на Московската империя е едва на няколкостотин мили от края на града, до брега на река Волга, която е напълно отровена с радиоактивни отпадъци. Никой не е дръзвал да премине единствения останал цял железопътен мост към другия бряг на реката от години. До сега ... С тази разтърсваща история за греха, изкуплението и оговорността към поколенията, кралят на антиутопията ни предупреждава какво може да се случи, ако светът забрави миналото си и се отдаде на омразата.

Журналист и писател, Глуховски е глобално известен с умелото съчетание на научна фантастика и трилър, както и с острите си политически коментари. След огромния успех на първата му книга "Метро 2033", романите му са преведени на повече от 30 езика, а светът от "Метро" е пресъздаден в изключително успешна компютърна игра. Самият Глуховски казва, че "Граничен пост" е неговата последна антиутопия, след която ще експериментира с други жанрове.

Денс авторът заминава за Варна, където ще участва в международния литературен фестивал Варна Лит, организиран от издателство CIELA Books. Глуховски е един от номинираните за Европейската литературна награда "Димитър Димов" с неговата книга "Текст".

Oсвен до редица аудиосериали, всеки абонат на Storytel в България има неограничен достъп над 500 заглавия на български и повече от 50 000 на английски. Съдържанието на български включва заглавия на съвременни автори като Алек Попов, Георги Господинов, Веселина Седларска, Здравка Евтимова, Деян Енев, Иво Сиромахов, Радослав Парушев и други. Платформата предлага също класически български автори, световни криминални хитове, книги за самопомощ, любими детски приказки и бестселърови заглавия. Записите на книгите са направени с участието на талантливи български актьори като Стоян Алексиев, Ицко Финци, Рашко Младенов, Марин Янев, Никола Стефанов, Илияна Коджабашева, Христина Ибришимова, Линда Русева, Яна Кузова, Симеон Владов, Звезделин Минков, Петър Мелтев и много други.