Машинистът от трагедията при Калояновец влиза за 5 г. в затвора
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Май 2019 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Машинистът от трагедията при Калояновец влиза за 5 г. в затвора

/КРОСС/ Върховният касационен съд потвърди присъдата от 5 години "лишаване от свобода" на помощник-машиниста Христо Тиляшев за катастрофата на гара Калояновец през 2014 г. Той получи и 8-годишна забрана да упражнява професията. Решението на върховните магистрати е взето на 22 май. Тежкият жп инцидент стана на 12 юли 2014 г. Тогава бързият влак №8601 София-Варна дерайлира в района на жп гара Калояновец. Четирима от пътниците бяха с по-тежки наранявания, а машинистът - 38-годишният Венко Тодоров, загина на място. Вторият машинист - 42-годишният Христо Тиляшев, за когото се оказа, че е управлявал композицията, също бе ранен. Той стана и единственият обвиняем по делото.

През 2016 г. Окръжният съд в Стара Загора осъди Тиляшев на 8,5 години затвор, но присъдата бе отменена от апелативните магистрати в Пловдив и делото бе върнато за ново разглеждане в Стара Загора. При второто разглеждане друг състав на Окръжния съд постанови 6 години затвор. Преди година Апелативният съд намали наказанието на машиниста на 5 години лишаване от свобода, тъй като не е осъждан, има добри характеристични данни и е преминал на работа в поделение за пътнически превози няколко седмици преди инцидента

Според Върховния касационен съд, въззивната инстанция правомерно е отхвърлила възможността катастрофата да е възникнала поради неизправности в железния път. Апелативните магистрати са обсъдили подробно и версията инцидентът да се дължи на неправилни действия на ръководител движение на гара Калояновец и с основание не са я приели. В решението си те посочват, че въз основа на правилно установените факти Пловдивският апелативен съд е приложил разпоредбите на закона по единствения възможен юридически точен начин.

Върховният съд е приел, че е направена качествена съпоставка на обстоятелствата, които са свързани със справедливото определяне на наказанието. Отчетени са тежестта на допуснатите от подсъдимия нарушения на правилата за движение на влаковете. Преценен е и фактът, че той е бил в процес на въвеждане в работата на локомотивен машинист в пътнически влак, която позиция е заел само няколко дни преди датата на инцидента.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.