Цацаров награди прокурор от Районна прокуратура – Бургас за висок професионализъм
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2019 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цацаров награди прокурор от Районна прокуратура – Бургас за висок професионализъм

/КРОСС/ Главният прокурор г- н Сотир Цацаров награди прокурор Венета Стефанова - Иванова от Районна прокуратура - Бургас, под чието ръководство бяха постигнати отлични резултати в разследването на хулиганство, извършено на 30.06.2016 г. на публично място - бензиностанция в Бургас от Атанас М., Стойчо Г. и Светлозар М, известни в медийното пространство като „Вълците на Путин", и за постигането на наказания „лишаване от свобода" спрямо тримата извършители, въпреки оказания продължителен натиск върху прокурора.

Под ръководството на прокурор Венета Стефанова - Иванова разследването по досъдебното производство срещу обвиняемите, извършили при инцидент с гостуване на чуждестранни рокери в гр. Бургас непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и причинили телесни повреди на двама души, приключи за около една година и обвинените лица бяха предадени на съд на 27.08.2017 г.

По време на досъдебното производство, както и в съдебната фаза, в рамките на която бяха проведени осем съдебни заседания, прокурор Стефанова - Иванова бе подложена от обкръжението на обвиняемите - членове на формированието „Войнски съюз", на критики, подигравки и косвени заплахи. В Ютуб е бил създаден канал „Дело хунтата срещу народа", в който са излагани твърдения, че прокурор Стефанова - Иванова е корумпирана, че изпълнява поръчки на премиера и ще я изправят на съд заедно със съдията. В този канал са излагани сведения за семейството и децата й, с което очевидно се е целяло да бъде сплашена. Това наложи провеждането на заседанията при засилена охрана, тъй като на тях присъстваха по около 30 лица от посоченото формирование. Прокурор Стефанова - Иванова бе подложена и на медийни атаки, засягащи нейната професионална квалификация.

С присъда на Районен съд - Бургас, постановена на 08.06.2018 г., потвърдена от Окръжен съд - Бургас, и влязла в законна сила, обвиняемите Атанас М., Стойчо Г. и Светлозар М., бяха признати за виновни като им бе наложено наказание „лишаване от свобода".

Наказание от 2 години „лишаване от свобода" на Атанас М. за това, че на 30.06.2016 г. в гр. Бургас, на публично място - в района на бензиностанция, намираща се на ул. „Транспортна" № 55, в съучастие, като съизвършител със Стойчо Г. и Светлозар М., по хулигански подбуди, причинил телесни повреди на повече от едно лице, а именно:

- чрез нанасяне на удари с ръце и крака в областта на славата и тялото на И.И. му причинил средна телесна повреда;

- чрез нанасяне на удари с ръце и крака в областта на главата и тялото на И.Д. му причинил лека телесна повреда;

- престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4, предл. 3 и т. 12, предл.1, вр. чл. 129, ал. 1, вр.чл. 130, ал. 2, вр.чл. 20, ал. 2, вр.чл. 54 от НК.

На Атанас М. е бъде приведено в изпълнение и наказание от предходна присъда, по която е постановено 1 година „лишаване от свобода", наложена от Районен съд - Поморие.

Атанас М. е в затвора от 03.05.2019 г.

По същото обвинение на Светлозар М. е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода" изтърпяването, на което е отложено с 3 години изпитателен срок, а на Стойчо Г. е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода" изтърпяването, на което е отложено с 3 години изпитателен срок.

Въпреки оказания натиск, прокурор Стефанова - Иванова не се поддаде, а изпълни в пълен обем своите служебни задължения, и отстояваше отговорно и професионално тезата на обвинението. За това главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурор Венета Стефанова - Иванова с отличие - знак „За заслуга" за проявен висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и постигане на осъдителни присъди на извършителите на престъплението.

Предложението за наградата е направено от Иван Кирков, административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас.